default-header
HomeNieuwsTwee operaties Hartweek live te volgen via websites AD

Twee operaties Hartweek live te volgen via websites AD

donderdag 15 november 2018, door Hartpatiënten Nederland

Ruim 800 verpleegkundigen en specialisten uit het hele land kwamen in november voor de Twaalfde Hartweek naar het Catharina Ziekenhuis.

Ruim 800 verpleegkundigen en specialisten uit het hele land kwamen in november voor de Twaalfde Hartweek naar het Catharina Ziekenhuis. Een boeiende week waarin ze zich lieten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Het doel van de Hartweek is om kennis en ervaring te delen, elkaar te informeren en te inspireren en mét en van elkaar leren.

Tijdens de Hartweek werden op woensdag twee procedures uitgevoerd om kransslagadervernauwingen te behandelen. Patiënten die één of twee vernauwingen hebben, worden meestal gedotterd. Als drie kransslagaders vernauwd zijn, krijgt de patiënt een bypassoperatie. In de ochtend werd er gedotterd met een FFR-meting, in de middag stond een bypassoperatie op het programma. Beide procedures waren live te volgen via onder meer AD.nl en ED.nl en via het Facebook-kanaal van het Catharina Ziekenhuis.

FFR-meting

FFR is een afkorting van Fractional Flow Reserve. Met een FFR-meting kunnen hartspecialisten tijdens een dotterbehandeling de bloeddruk voor en achter de vernauwingen in de kransslagader meten. Op deze manier kan er onderscheid gemaakt worden tussen onschuldige en potentieel gevaarlijke vernauwingen. “Inmiddels wordt deze in het Catharina Ziekenhuis ontwikkelde FFR-meting wereldwijd toegepast in alle grote hartcentra en heeft de procedure ervoor gezorgd dat er minder stents nodig zijn, dat de behandeling goedkoper is en dat de ziekenhuisopname korter is geworden. Nog belangrijker; hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader hebben na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen”, aldus cardioloog dr. Pim Tonino.
 

Bypassoperatie

Als drie kransslagaders vernauwd zijn, krijgt de patiënt een bypassoperatie. “We maken dan als het ware een omleiding. De hartchirurg plaatst een stukje ader of slagader voorbij een of meerdere vernauwingen van de kransslagader. Zo stroomt het bloed via een alternatieve route”, aldus hartchirurg dr. Bart van Straten.
 
Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland en heeft zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd specialistisch centrum. Specialisten van het ziekenhuis voeren ruim 3000 dotterbehandelingen op jaarbasis uit en 1000 bypassoperaties.