default-header
HomeNieuwsTuchtcollege berispt huisarts na overlijden vrouw aan hartfalen

Tuchtcollege berispt huisarts na overlijden vrouw aan hartfalen

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 2 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg heeft een vrouwelijke huisarts een waarschuwing gegeven wegens het niet goed beoordelen van een hulpvraag. Een 32-jarige vrouw uit Susteren (Limburg) had gebeld met hartklachten, en kwam vlak daarna te overlijden. Dat schrijft dagblad De Limburger.

Pijn op de borst

De vrouw belde in augustus 2017 de huisartsenpost  (HAP) in Roermond en zei pijn op de borst en achter beide armen te hebben, en ook moest ze overgeven. De doktersassistente maakte een afspraak voor haar, ze kon om 12.00 uur langskomen. Maar om 10.30 belde de vrouw de afspraak af. De assistente die de vrouw aan de lijn kreeg, zei haar dat ze de volgende keer de HAP in Sittard moest bellen. Enige tijd laten vonden haar twee jonge kinderen hun moeder, ze bleek te zijn overleden. Ze was gestorven aan hartfalen.
De moeder van de overleden vrouw diende een klacht in tegen de huisarts omdat ze niet goed had gehandeld. Het tuchtcollege stelde de moeder in het gelijk.

Navraag

De huisarts had bij de assistentes navraag gedaan welk advies aan de vrouw was gegeven na het eerste telefoontje. De assistentes vertelden haar dat de vrouw had afgebeld. Vervolgens heeft de huisarts het verslag onder het eerste telefoontje geaccordeerd vanuit de veronderstelling dat het wel allemaal mee zou vallen, en dat de vrouw naar de HAP in Sittard zou bellen.

Waarschuwing

Volgens het tuchtcollege heeft de huisarts te makkelijk genoegen genomen met het door patiënte afzeggen van de afspraak. De gezondheidsklachten sloten hartproblemen immers niet uit, en de vrouw had gezegd niet in staat te zijn naar het ziekenhuis te gaan. De huisarts had door moeten vragen bij de eerste doktersassistente of navraag moeten doen bij de patiënte. Het tuchtcollege hield het op een waarschuwing omdat de arts nog nooit eerder de fout in was gegaan.

Voor meer artikelen klik hier