default-header
HomeNieuwsTeveel zout vooral gevaarlijk in combinatie met overgewicht

Teveel zout vooral gevaarlijk in combinatie met overgewicht

zaterdag 29 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Steeds meer mensen eten teveel, en bijna iedereen eet teveel zout. Zowel overgewicht als een hoge zoutinname worden geassocieerd met hart- en vaatziekten en nierschade op latere leeftijd.

Maar wat is precies de wisselwerking tussen overgewicht, een te hoge zoutinname en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten? Promovendus Jan Krikken ging op zoek naar het antwoord op deze vraag. Volgens de onderzoeker moeten de verschillende factoren die betrokken zijn bij hart- en vaatziekten en nierschade namelijk ook samen bestudeerd worden.

Krikken bestudeerde bij gezonde vrijwilligers hoe de nier en de vochthuishouding zich bij overgewicht aanpassen aan een toegenomen zoutinname. Vervolgens ging hij in een aantal onderzoeken na hoe de inname van meer of minder eten en zout zich vertaalt naar de vethuishouding en de stofwisseling. De onderzoeker ontdekte dat vooral de combinatie van een hoge zoutinname en overgewicht de kans op hart- en vaatziekten en nierschade doet toenemen. Waarschijnlijk komt dit omdat het lichaam door de inname van meer zout ook meer vocht vasthoudt. Ook de nieren hebben het bij een hoge zoutinname zwaar te verduren doordat de filtratiedruk hoog wordt.

Jan Krikken (Stadkanaal, 1983) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze afdeling financierde het onderzoek ook. Krikken werkt als arts op de afdeling Spoedeisende hulp van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Geef een reactie