RIVM, Volksgezondheid, koolmonoxide, Stichting Rookpreventie Jeugd

Teveel teer in sigaretten, toch geen boete

In maar liefst veertig procent van de sigaretten zit te veel nicotine, teer of koolmonoxide. Het Algemeen Dagblad vraagt zich in een bericht af of deze merken beboet waren. Niet dus, op Lexington na. Wat blijkt? 

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) test sigaretten op het gehalte aan teer en dergelijke. In Nederland gelden maxima: de rook van een sigaret mag tien milligram teer, één milligram nicotine en tien milligram koolmonoxide uitstoten. Hoewel de merken zeggen zich aan deze regels te houden, bleek tijdens test in 2017 iets heel anders. Van de ruim honderd geteste sigaretten vielen 43 door de mand: de rook bevatte meer teer, nicotine of koolmonoxide dan het wettelijk maximum. Alleen het merk Lexington werd een boete opgelegd.

Hoe kan dat? Waarom gingen de andere merken vrijuit? Dat kan, omdat bij de tests een marge geldt van twintig procent, aldus het AD.  De Stichting Rookpreventie Jeugd wist de hand te leggen op deze cijfers door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur.  Daardoor moest de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), die de tabakswet moet handhaven, de cijfers publiceren. Uit die cijfers blijkt dat ook merken als Camel Original Lucky Strike de wettelijke normen overschreden. De overschrijdingen varieerden van 10,1 mg teer tot wel 12,9 milligram teer (bijna 30 procent meer dan toegestaan) en 11,6 milligram koolmonoxide.
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.