default-header
HomeNieuwsTerugblik hartklep avond

Terugblik hartklep avond

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 15 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

Kortademigheid, pijn op de borst en duizelig? Het zou wel eens een slecht functionerende hartklep kunnen zijn. Wees daarom alert op de drie signalen die daarop kunnen wijzen. Dat was kortweg de boodschap van cardiologen en hartchirurgen van het Maastricht UMC+ tijdens een speciale informatiebijeenkomst voor 120 patiënten en geïnteresseerden onder de noemer ‘de haperende hartklep’ op 12 november. Daarnaast gaven ze een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandeling en diagnostiek van hartklepafwijkingen en vertelden twee ervaringsdeskundigen hun verhaal. Ook Hartpatiënten Nederland was aanwezig bij deze informatieve avond.
Kirsten Paulus van omroep L1 startte de avond met een quiz over hartkleppen. Zo werd o.a. gevraagd of de aanwezigen wisten hoeveel hartkleppen de mens heeft, wat de klachten kunnen zijn van een haperende hartklep en hoe een afwijking wordt ontdekt. De meeste vragen werden goed beantwoord. Echter, slechts 15% wist dat een hartklepafwijking met een stethoscoop op de borst kan worden vastgesteld. Een hartruis is het signaal om door te verwijzen om op tijd een behandeling te krijgen.
Op tijd klachten herkennen is belangrijk, legde cardioloog Bas Streukens uit. Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen. Hij legde dit verder uit: “Ons hart pompt dagelijks vele liters bloed rond door het lichaam. Al dat bloed stroomt via de boezems naar de hartkamers en vervolgens verder het lichaam in naar onze organen. Om te voorkomen dat het bloed terugstroomt naar waar het vandaan kwam, heeft het hart vier kleppen. Indien er iets met één van de vier hartkleppen aan de hand is, kunnen patiënten klachten ervaren als kortademigheid, pijn op de borst en duizeligheid. Tijdige behandeling van een aangedane hartklep kan nodig zijn om schade aan de hartspier te voorkomen. Medicijnen helpen niet, een operatie wel. Vaak is het na de diagnose belangrijk goed in de gaten te houden of de lekkage verergert, het is niet altijd nodig om direct in te grijpen.”

Maatwerk

Inmiddels zijn er veel verschillende technieken waarmee een ‘lekkende’ hartklep of een hartklep die niet goed opent, gerepareerd of vervangen kan worden. “Het is maatwerk”, zegt cardioloog Bas Streukens. “We brengen met behulp van moderne beeldvormingstechnieken eerst nauwkeurig in kaart wat er precies aan de hand is. Op basis daarvan bepalen we de behandelstrategie.”
Cardiothoracaal chirurg Suzanne Kats en Interventiecardioloog Leo Veenstra gaven aan dat naast de gebruikelijke openhart operatie er al diverse alternatieven mogelijk zijn.  Veenstra “Waar vroeger vaak nog de gehele borstkas open werd gelegd om bij het hart te komen, is dat nog maar zelden aan de orde. We hebben vele technieken en soorten kleppen tot onze beschikking, waarbij we bijvoorbeeld ook via een kleine snede in de borst of via de lies een hartklep kunnen vervangen met een biologische hartklep.”

Ervaringsdeskundigen

Tijdens die avond werd ook volop aandacht besteed aan de nieuwste innovaties en vertelden twee ervaringsdeskundigen over hun ‘haperende hartklep’ en hoe ze daar aan zijn geholpen. Zo vertelde een patiënt dat bij toeval bij hem een lekkende mitralisklep is ontdekt, die snel gerepareerd moest worden. Hij zag er tegenop, maar kan nu weer met de fiets de bergen in. Een tweede, oudere patiënt vertelde dat de ingreep via de lies binnen een uur is gedaan zonder gehele narcose, en dat zijn conditie nu na twee maanden al veel beter was. De ingreep hakt wel in op het leven van patiënten, ze benadrukten dan ook dat het belangrijk is goed te weten wat je keuzes zijn voor de operatie en altijd in goed overleg met de artsen een besluit te nemen.

Gezond hart

Als laatste spreker gaf Yvonne Wouters, leefstijlspecialist van het MUMC+, een uitleg over hoe je je hart gezond houdt. Het is belangrijk op iedere leeftijd om je lijf en geest in conditie te houden met beweging en goede voeding. Je hartslag, bloeddruk en cholesterolwaarden kun je hiermee al beïnvloeden. Voor mensen die een hartoperatie ondergaan is het motto: hoe fitter je bent des te sneller je herstelt. Het MUMC+ biedt revalidatieprogramma’s op maat voor hartpatiënten.

Voor meer artikelen klik hier