default-header
HomeNieuwsTeleurstelling over uitblijven eerlijke vleesprijs in regeerakkoord

Teleurstelling over uitblijven eerlijke vleesprijs in regeerakkoord

Belangenbehartiging

vrijdag 24 december 2021, door Hartpatiënten Nederland

We zijn teleurgesteld over het uitblijven van een eerlijke prijs voor vlees in het regeerakkoord. Hartpatiënten Nederland vindt gezonde voeding heel belangrijk. Zeker in deze coronatijd versterkt een goede voeding het immuunstelsel, zodat ons lichaam een aanval door het virus beter kan doorstaan. Dat betekent vooral veel groenten en fruit, en minder vlees eten. Helaas zijn de prijzen van vlees niet eerlijk.

We vinden het net als andere organisaties zeer teleurstellend dat het nieuwe regeerakkoord niks zegt over een eerlijke vleesprijs het regeerakkoord in de vorm van een milieuheffing of btw verhoging. De suikertaks en de 0% BTW op groente en fruit staan er gelukkig wel in. Vier op de vijf Nederlanders wil juist meer actie van de regering voor een belasting op vlees om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, blijkt uit de Klimaatraadpleging van de TU Delft.

Toch is er een lichtpuntje. D66 wil dat er een onderzoek komt naar een mogelijke vleesbelasting. Dat is in ieder geval iets. In Duitsland zijn ze al verder dan hier. De nieuwe Duitse regering kondigde zo’n meerprijs op vlees en zuivel voor milieu en dierenwelzijn ook al aan.

Hartpatiënten Nederland trekt in dit dossier samen op met TAPP. Dat is een afkorting voor  True Animal Protein Price Coalition (TAPP-Coalitie). TAPP probeert mensen in ons land bewust te maken van de noodzaak voor een eerlijke prijs, inclusief milieukosten, op producten zoals vlees en zuivel. Dit leidt tot een lagere consumptie van vlees en zuivel, wat een positieve impact heeft op het milieu.


Geef een reactie