verpleegkundigen

Tekort verpleegkundigen leidt tot gevaarlijke situaties in ziekenhuizen

In ziekenhuizen is sprake van een tekort aan verpleegkundigen. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws. Aan het onderzoek deden duizenden verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers onder wie artsen mee.
 

Ongekwalificeerd personeel

 
Het vaakst genoemd zijn fouten met medicatie, het inzetten van personeel zonder de vereiste diploma’s en leerlingen of stagiaires die zonder begeleiding op patiënten worden losgelaten. Mogelijk sterven er zelfs mensen omdat er te weinig handen aan het bed zijn, vreest RTL.
 

Verkeerde medicijnen

 
Van de verpleegkundigen die meededen aan het onderzoek zegt 20 procent te maken te hebben gehad met medicatiefouten. Daarbij kun je denken aan een verkeerde dosis medicijnen of medicijnen die aan de verkeerde patiënt werden gegeven. Een op vijf dus! 
 

Overleden

 
Tientallen deelnemers aan het onderzoek zeggen dat patiënten zijn overleden door een tekort aan menskracht. Overigens kan dit niet bewezen worden, het gaat om een vermoeden van de deelnemers aan het onderzoek.
 
In totaal deden 8431 medewerkers in de zorg aan het onderzoek mee, onder wie verpleegkundigen, artsen, managers en specialisten.  
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.