default-header
HomeNieuwsTekort hartverpleegkundigen

Tekort hartverpleegkundigen

Columns

donderdag 13 oktober 2016, door Hartpatiënten Nederland

Onlangs bleek dat er een ernstig tekort is aan gespecialiseerde verpleegkundigen in Nederlandse hartcentra. Het gaat om zogenoemde ‘superverpleegkundigen’. Dit zijn verpleegkundigen die zich verder hebben gespecialiseerd in de zorg rondom het hart. Tot nu toe heeft het tekort geen problemen veroorzaakt bij spoedingrepen, maar mogelijk wel voor geplande electieve behandelingen.

Het tekort is onder meer ontstaan door personele tekorten op hartbewakingsafdelingen. Daardoor kunnen er minder bedden worden bezet en bepaalde ingrepen niet worden uitgevoerd. Dat kan de wachttijden langer maken. De uitstroom van verpleegkundig personeel neemt toe doordat er een doorstroming is naar specialistischere functies. Kennelijk slagen de ziekenhuizen er in onvoldoende mate in om nieuwe verpleegkundigen aan te trekken.

Hartpatiënten Nederland inventariseert maandelijks de wachttijden voor dotterbehandelingen en openhartoperaties binnen de hartchirurgische centra. Op pagina 29 vindt u het actuele overzicht. Het blijkt dat de wachttijden, op enkele uitzonderingen na, niet schrikbarend zijn. Het is normaal dat de wachtlijsten in vakantieperioden ietsje langer zijn. Dit komt doordat personeel op vakantie is en patiënten er zelf vaak voor kiezen om na de zomervakantie behandeld te worden. Behalve als het gaat om openhartoperaties in het AMC (Amsterdam), LUMC (Leiden) en UMC (Utrecht), zijn de wachttijden acceptabel. Anders hadden wij al lang aan de bel getrokken! Wij worden immers niet voor niets de ‘waakhond van cardiologisch Nederland’ genoemd.

Het belang van de patiënt staat altijd voorop bij ons. Mochten er daadwerkelijk problemen ontstaan door tekorten aan gespecialiseerde verpleegkundigen, dan vinden wij dat alles uit de kast moet worden gehaald om dit op te lossen. Diverse verenigingen, zoals de Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaatverpleegkundigen (NVHVV) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), melden dat er meer geld nodig is om extra verplegers op te leiden en zo de uitstroom van hartverpleegkundigen te compenseren. Toch mag de patiënt hier nooit of te nimmer onder leiden. Nu vormen de personeelstekorten nog geen probleem voor de acute zorg, maar als ze niet worden opgelost, blijft dat op termijn natuurlijk niet uit.

Eind jaren 90 speelde eenzelfde soort problematiek. Wij bemiddelden toen om personeel vanuit Engeland over te laten komen naar Nederland. Een gespecialiseerd uitzendbureau zorgde voor hoog opgeleide verpleegkundigen die uitermate geschikt bleken te zijn. Het gebeurt nu regelmatig dat mensen die afkomstig zijn uit andere landen en in Nederland wonen, niet aan werk komen in hun vakgebied. Er wonen hier dus uitstekend medisch opgeleide buitenlandse mensen die ver onder hun opleidingsniveau werken. Dat is natuurlijk eeuwig zonde! Naar mijn mening moet hier goed naar gekeken worden om alle mogelijkheden te benutten.

Column door: Marly van Overveld


Geef een reactie