default-header
HomeNieuwsTechnisch hoogstandje: Draadloze mini-pacemaker

Technisch hoogstandje: Draadloze mini-pacemaker

AandoeningBijwerkingen

donderdag 10 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Een draadloze pacemaker ter grootte van een vitaminepil: het nieuwste model van de Micra-pacemaker is een technisch hoogstandje. De opvolger van het model uit 2015 is de afgelopen maanden in verschillende Nederlandse ziekenhuizen in gebruik genomen. Wat zijn de voor- en nadelen?

De Micra-pacemaker is gefabriceerd door ‘s werelds grootste medische technologiebedrijf Medtronic. Hun eerste exemplaar werd in 2015 op de markt gebracht en sindsdien zijn er wereldwijd zo’n 35.000 van geïnplanteerd. Dit model was echter slechts geschikt voor 16% van de hartpatiënten. Met de nieuwe, geïnnoveerde versie kunnen volgens de makers ruim twee keer zo veel mensen worden geholpen. Begin juli werden de eerste micra’s in Nederlandse ziekenhuizen in gebruik genomen, waaronder in het LUMC. Prof. dr. Martin Schalij, afdelingshoofd Hartziekten, is vooralsnog positief.

Wat zijn de voordelen van deze Micra ten opzichte van een gewone pacemaker?

“Een gewone pacemaker haakt met draden vast aan de binnenkant van de hartwand. Die draden zijn het meest kwetsbare onderdeel. Gemiddeld gaat een pacemaker zo’n tien jaar mee, maar een aanzienlijk deel daarvan – vijf á tien procent – moet eerder vervangen worden omdat er iets mis is met de draden. Dat probleem heb je niet bij de Micra, want

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.