default-header
HomeNieuwsTe kort slapen veroorzaakt een vreetkick

Te kort slapen veroorzaakt een vreetkick

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 16 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Friet, pizza, kroketten, hamburgers, koekjes, gebak – daar hebben we extra veel zin in na een te korte nachtrust. De vette snack lonkt. Dat komt door je neus, ontdekten Amerikaanse wetenschappers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Het AD wijdt er een artikel aan naar aanleiding van een publicatie op wetenschapssite eLife. Volgens onderzoeker en assistent-professor neurologie Thorsten Kahnt van de zojuist genoemde universiteit ruik je extra scherp na een korte nachtrust. Door het slaaptekort ontberen bepaalde hersengebieden namelijk belangrijke informatie. En wel die hersendelen die informatie over voeding met elkaar uitwisselen.
Simpel uitgedrukt: je hersenen lijden onder het slaapgebrek en zijn te moe om goed te functioneren. Waar leidt dat toe? Vanwege de verstoorde signaalfunctie en communicatie in je hersenen ga je kiezen voor voedsel met een rijker energiesignaal. Plat uitgedrukt: om voedsel uit de junkfood fabrieken.
Het staat al langer vast dat gebrek aan slaap op den duur leidt tot overgewicht. Nu weet je waarom. Het tekort aan voldoende nachtrust veroorzaakt een vreetkick. In je hersenen worden door het slaaptekort stoffen aangemaakt die je hevig doen verlangen naar chips, pizza, of om het even welke vette hap dan ook. Zelfs als je helemaal geen honger hebt. Voor je het weet heb je een forse lading junkfood naar binnen geschoven. En, dat is geen nieuws: elk pondje komt via het mondje. En afvallen is een hell of a job: voorkomen is beter dan genezen!
Kortom: neem voldoende nachtrust. Dat is beter voor je gezondheid.

Voor meer artikelen klik hier