default-header
HomeNieuwsTabaksfabrikant biedt GroenLinks-kamerlid baan aan

Tabaksfabrikant biedt GroenLinks-kamerlid baan aan

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 25 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Tabaksfabrikant Imperial Tobacco heeft GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders via een wervingsbureau benaderd voor een baantje als manager PR voor externe voorlichting. Het wervingsbureau deed het kamerlid de suggestie dat hij zijn mening over roken kan aanpassen. Zoals bekend is GroenLinks fel tegenstander van roken.
Dat was voor de recruiter geen probleem, aldus GroenLinks in een verklaring. Het benaderde kamerlid kon zijn mening nuanceren en helpen het standpunt van zijn partij te veranderen.

Schaamteloos

“Schaamteloos dat tabaksfabrikanten Tweede Kamerleden polsen om voor hen te werken en het partijstandpunt te helpen veranderen. Als partij zijn wij hiervan niet gediend”, aldus Paul Smeulders.
Smeulders ontving twee weken geleden via Linked In  een uitnodiging om te solliciteren op de functie van lobbyist bij multinational Imperial Tabbaco, bekend van onder meer Davidoff, Gauloises, Drum en Rizla vloeipapier.

Wie nog meer?

Uit het gesprek, waarvan Smeulders gisteren een video publiceerde, blijkt dat meerdere Kamerleden door het bedrijf zijn benaderd. Omdat alleen GroenLinks hiervan melding maakte, is Hartpatiënten Nederland benieuwd welke andere kamerleden benaderd zijn. Die houden blijkbaar hun kaken op elkaar en blijven onder de radar.

Boos

Smeulders is in elk geval boos. “Het enige belang van de tabaksindustrie is om zoveel mogelijk mensen hun product te laten afnemen. En het enige wat dit oplevert is dat mensen sterven aan kanker. Ik vind het daarom van maatschappelijk belang dat openbaar is welke invloed de tabaksindustrie heeft op de politiek”, zegt Smeulders.

Register

GroenLinks wil dat er een register komt, waarin Kamerleden contacten met de tabaksindustrie openbaar moeten maken, net zoals ambtenaren bij ministeries moeten doen.
Kijk hier voor verklaring GroenLinks

Reactie Imperial Tobacco

In een reactie aan het ANP laat de tabaksfabrikant weten het begrijpelijk te vinden dat de werver uitkomt bij een kamerlid van GroenLinks. De nieuwe PR-manager moet immers de standpunten van het bedrijf bij de overheid uitleggen, dus ook aan de Tweede Kamer, aldus het bedrijf. Het hebben van een politiek netwerk voor de PR-manager kan dan van toegevoegde waarde zijn, aldus Imperial Tobacco.  Sterker nog, volgens het bedrijf liggen de standpunten van GroenLinks en Imperial Tobacco zover niet uit elkaar. “Net als GroenLinks vindt ook Imperial Tobacco Nederland het vanzelfsprekend dat jongeren niet horen te roken.”

Voor meer artikelen klik hier