AED dief,

Taakstraf voor jonge dief AED’s

Een 16-jarige jongen uit Utrecht moet drie weekjes gaan schoffelen. Ook krijgt hij drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de jongen op 5 februari tot deze ,,straf’’ wegens straatroven en de diefstal van zes hartmassage-apparaten (AED's). De AED’s stal hij niet om er mensenlevens mee te redden. Sterker nog, hij deed er helemaal niks mee, ze lagen verborgen in de kelder van zijn woning.
 
De knaap rukte de AED’s in april en mei vorig jaar van de muur. De rechtbank tilde er naar eigen zeggen zwaar aan, omdat het immers gaat om levensreddende apparaten.
 
De jonge crimineel pleegde bovendien samen met een 15-jarige plaatsgenoot straatroven. De 15-jarige moet daarvoor 80 uur gaan schoffelen. Het duo deed het naar eigen zeggen voor de lol. Ze wilden rotzooi trappen. Het tweetal moet zich ook nog eens verplicht laten behandelen voor een psychische stoornis, sprak de rechtbank uit. 
 
Dit geval staat niet op zich. In Breda arresteerde de politie een tijdje terug een 39-jarige man die binnen twee maanden ook al zes AED’s had gestolen. De Stichting Breda AED Proof liet naar aanleiding van deze diefstallen weten een netwerk van AED’s in de stad te hebben om mensen in acute nood te helpen. ,,Op deze manier komt het uitbreiden van ons netwerk on hold te staan’’, zei een woordvoerder van de stichting tegen het ANP.
 
De website gestolenaed.nl meldt de diefstal van een groot aantal AED’s op verschillende plaatsen in Nederland. Volgens deze website komt het tussen de vijf en tien keer per jaar voor dat een AED wordt gestolen. De apparaten werden onder meer gestolen in Wanroij, Landhorst, Sint Anthonis, Odiliapeel, Amsterdam, Nijmegen, Onderbanken, Gilze, Oisterwijk, Zundert, Holten, Lage Zwaluwe, Zwolle, Putten, Heerhugowaard, Gorinchem, Obdam, Hoorn, Leeuwarden, Ridderkerk, Leidschendam, Schoonhoven, Drieberken, Utrecht, Voorburg, Haaren, Leiden, Malden, Son, Woerden, Leeuwarden, IJmuiden, Landgraaf, Haarlem, Alkmaar, Den Bosch, Tilburg, Hilversum, Bladel, Vaassen, Driebergen, Zeewolde, Veenendaal, Halsteren, Bergen op Zoom, Rijsbergen, Hulten en Epe.
 
In Nederland hangen rond de 100.000 AED’s, meestal op een openbare plek zodat in noodgevallen iedereen er direct bij kan. Helaas geldt dit ook voor grijpgrage dieven, die vervolgens niet weten wat ze met de buit aan moeten – maar intussen wel mensenlevens in gevaar brengen. Waarschijnlijk gaat het puur om vandalisme. Wat ons betreft moet deze vorm van vandalisme hard worden afgestraft. Iemand die mensenlevens in gevaar brengt hoort in de cel thuis, en niet leunend over een schoffel een taakstraf te voldoen. 
 
Overigens kunnen AED’s vrij eenvoudig getraceerd worden, met name via het unieke serienummer. Ze aan een heler in Nederland verkopen is nogal zinloos. Hooguit zijn ze wat waard in het buitenland. 
 
Een AED is een levensreddend apparaat dat stroomstoten toedient aan een slachtoffer van hartstilstand. Het kan zijn dat het hart daarna weer gaat kloppen. Het apparaat wordt gebruikt in combinatie met reanimatie.

Reacties (4)

 • afbeelding van Adriaan Schmitz
  Adriaan Schmitz ( )

  De opgelegde 3 weken taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie voor straatroven en de diefstal van drie levensreddende AED's acht ik evident te laag!
  De opgelegde lichte "straf" acht ik op geen enkele wijze in verhouding tot het gepleegde ernstige delict!

  feb 06, 2019
 • afbeelding van Tammo J Hak
  Tammo J Hak ( )

  Beter was een taakstraf invulling geweest bij de ambulance dienst en een verplichte EHBO cursus te volgen op eigen kosten.
  Misschien dat ze dan gaan begrijpen waarvoor een AED bedoeld is en ze bewust worden van hun gepleegde daden. Met een beetje plantsoendienst schiet je niet veel op.

  feb 06, 2019
 • afbeelding van lmusters
  lmusters

  In Nederland is het al vele jaren zo dat de rechters meer medelijden hebben met de daders van misdrijven dan met de slachtoffers. De daders worden meestal in bescherming genomen en komen er doorgaans met een lichte straf vanaf, de slachtoffers daarentegen, daar wordt nauwelijks naar omgekeken. Zo ook in deze kwestie. Het stelen van een AED had een mensenleven kunnen kosten, hebt u daar ooit weleens over nagedacht meneer de rechter? 

  feb 07, 2019
 • afbeelding van Jo Bindels
  Jo Bindels ( )

  die dieven die een AED stelen moeten werken tot dat de kosten van een AED gehaald is en dan voor lange tijd in de cel.want die dat doet heeft een storing opsluiten die soort mensen zoals al die doven die niet van ander mans spullen kunnen afblijven die horen niet in onze maatschappij punt uit

  feb 07, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.