default-header
HomeNieuwsStoppen met roken loont

Stoppen met roken loont

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 5 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Stoppen met roken loont meer dan gedacht. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek van het Britse Wellcome Sanger Institute. Dat onderzoek vergeleek de cellen in longen van rokers met die van ex-rokers. Op termijn blijkt namelijk een groot deel van de door roken beschadigde cellen zich te herstellen, waardoor de kans op longkanker kleiner wordt.

Het is nooit te laat om met roken te stoppen, is het positieve nieuws dat uit dit onderzoek blijkt. Maar liefst 86% van alle longkanker ontstaat door roken. Dat komt omdat de sigarettenrook de cellen in de longen verandert. Deze celveranderingen worden ook wel mutaties genoemd. Er zijn in cellen van rokers wel 10.000 van zulke mutaties waardoor cellen kunnen uitgroeien tot longkanker.
In de cellen van rokers blijkt maar liefst 90 tot 96 procent van de cellen gemuteerd. Stop je met roken, dan neemt het aantal cellen met mutaties af naar 20 tot 40%. Mensen die stopten met roken hebben op termijn vier keer meer gezonde cellen dan rokers. Het is dus nooit te laat om te stoppen!
Vroeger werd gedacht dat eenmaal beschadigde cellen niet meer opknappen, maar dat blijkt dus mee te vallen. Ex-rokers hebben weer meer gezonde cellen dan toen ze nog rookten.
Slecht nieuws is er voor mensen met longemfyseem. Die wordt bijna altijd door roken veroorzaakt. Deze schade kan niet meer hersteld worden, blijkt uit het onderzoek.
Kortom: druk uit die sigaret, stop met roken!

Voor meer artikelen klik hier