default-header
HomeNieuwsSteeds meer mensen overleven hartinfarct

Steeds meer mensen overleven hartinfarct

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 6 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Steeds meer mensen in Nederland overleven een hartinfarct. Sinds 1980 daalde de sterfte door een acute hartaanval met 89 procent bij mannen en 86 procent bij vrouwen, blijkt uit door de Hartstichting gepubliceerde cijfers. In zijn algemeenheid daalde het sterftecijfer als gevolg van hart- en vaatziekten sinds 1980 bij mannen met 70 en bij vrouwen met 63 procent. De stichting noemt snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren, als belangrijkste oorzaken van deze daling van het aantal sterftes door een hartinfarct.

Desondanks overlijdt nog steeds één op vier mensen aan een hartziekte, de tweede doodsoorzaak in ons land na kanker, aldus het CBS.

De daling laat onverlet dat het aantal chronische hart- of vaatpatiënten toeneemt. Dat zijn er volgens de Hartstichting inmiddels anderhalf miljoen.

Mét de Hartstichting vindt ook Hartpatiënten Nederland dat de overheid meer moet doen om ongezond eten en drinken tegen te gaan. Naast roken, stress en te weinig slaap leidt met name ongezonde voeding immers tot hart- en vaatproblemen. Met name bewerkte voedingsmiddelen bevatten teveel zout, suiker en verzadigd vet. De afspraken die de overheid maakte met de levensmiddelenindustrie stellen niets voor en kunnen het tij niet keren. Er mag wat ons betreft best een tandje bij om de levensmiddelenindustrie te dwingen tot het verstrekken van gezonde voeding.

 

Voor meer artikelen klik hier