Burgerplatform, Gezonde voeding, Levenslang

Steeds meer dokters steunen veranderen leefstijl in strijd tegen diabetes

Steeds meer medici en hoogleraren spreken hun warme steun uit voor het burgerinitiatief www.jeleefstijlalsmedicijn.nl dat zich ten doel stelt om binnen drie jaar het aantal diabetes type 2 patiënten met 100.000 te verminderen. Uitgaande van € 6.000 per patiënt betekent dat een besparing van € 600 miljoen per jaar!

Vlak voor de zomer maakte het CBS bekend dat zorgkosten dit jaar voor het eerst de magische grens van € 100 miljard doorbreekt, bijna € 5.900 per Nederlander. Veel van deze kosten worden veroorzaakt door ziektes die te maken hebben met een ongezonde leefstijl. Daardoor moeten mensen vaker en langer een beroep doen op dure medische zorg. 

Levenslang?

Diabetes 2 patiënten zitten levenslang vast aan medicijnen. Maar is dat wel zo? Het burgerinitiatief doorbreekt de cirkel waarin diabetici gevangen zitten. Door je leefstijl te veranderen kun je met minder medicijnen vooruit, en misschien wel zonder. Opmerkelijk is de groeiende bijval en steun van toonaangevende artsen en hoogleraren voor de leefstijlaanpassing zoals voorgesteld door het burgerinitiatief. We laten enkele artsen aan het woord.
 

Medicijngebruik afbouwen

"Deelnemers van dit burgerinitiatief boeken opmerkelijke medische winst”, weet huisarts en diabeteskaderarts Jacqui van Kemenade. “Veel deelnemers normaliseren bloedsuikerwaarden en vallen af naar een gezond gewicht. Dure medicijnen kunnen vaak op medisch verantwoorde wijze worden afgebouwd. Vanuit conventioneel medisch perspectief is dit verbluffend en spectaculair”.
 

Neem het heft in eigen hand!

Hoogleraar prof. dr. Hanno Pijl van onder meer het Leids Universiotair Medisch Centrum is zeer lovend over het burgerinitiatief: "De zorg voor leefstijlgebonden aandoeningen moet van de spreekkamer naar de huiskamer”, zegt hij. “Mensen moeten er van doordrongen zijn dat zij heel veel zelf kunnen doen aan een ziekte als diabetes type 2. Zij kunnen het heft in handen nemen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. Dat is precies wat dit fantastische burgerinitiatief bevordert.”
 

Gezonde voeding

“De stichting leert mensen de essentialia van gezonde voeding, beweging, relaxatie, sociale structuren en zingeving”, vervolgt Pijl. “Iets wat de formele zorg nog laat liggen. De formele zorg legt nog teveel nadruk op medicatie terwijl leefstijl vaak effectiever en goedkoper is. In ieder geval voor een aanzienlijk deel van de patiëntenpopulatie”.

 

Elkaar helpen met gezonde leefstijl

Psychiater Mischa Anna Selis toont zich vol lof: "Ik ben blij met de bottom-up beweging, waarin burgers het initiatief nemen om online te verbinden en elkaar te helpen met een gezonde leefstijl. Dat zal de samenleving ook geestelijk gezonder maken".

 

Burgerplatform is gratis en groeit als kool

Libanon-veteraan Wim Tilburg is zijn tijd vooruit. Zo'n 5 jaar geleden was Tilburgs zelf een zieke oude man, die gebukt ging onder diabetes, hart- en vaatziekten en PTSS, toen hij het roer radicaal omgooide. Inmiddels blaakt hij van energie, gezondheid en ambitie. Zijn burgerplatform (gratis) kent inmiddels meer dan 2000 leden en groeit als kool. 
 
“Wij brengen in praktijk waar Den Haag al jaren over praat en rapporten over schrijft. We worden gesteund door steeds meer wetenschappers en artsen. Ik nodig de heer Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland en minister Bruins bij dezen uit om kennis te maken met ons burgerinitiatief”. 
 
Wim werkt hartstochtelijk door aan zijn droom: "Ik hoop met de groep om binnen 3 jaar 100.000 diabetici type 2 te kunnen enthousiasmeren voor de community. En een aanzienlijk deel van deze mensen, op medisch verantwoorde wijze, te kunnen coachen en demedicaliseren. Deze missie geeft mijn leven betekenis". Klik hier voor meer info
 
 
 
 

 

Reacties (9)

 • afbeelding van Hetty Vandrey
  Hetty Vandrey ( )

  Hallo..een tijdje geleden ben ik begonnen met koolhydraatarm eten.Het resultaat is dat mijn medicijnen gehalveerd zijn.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Bert Wagenvoort
  Bert Wagenvoort ( )

  Ik ben nu 7 maanden bezig met mijn nieuwe leefstijl.
  Resultaten
  hba1c van 80 naar 45
  nuchtere suiker van 14 naar 6,0
  bloeddruk van 170/110 rpm 85 naar 113/61 rpm 69
  gewicht van 118 naar 92,5

  aanzienlijke medicatievermindering. Bij mijn reis veel steun gehad van de fbgroep je leefstijl als medicijn.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Ron Visser 58 Jaar
  Ron Visser 58 Jaar ( )

  Door mijn leefstijl te veranderen , is mijn Hba1C van 73 naar 34 gegaan, slik nu ook geen medicijnen meer voor de Diabetes, mijn cholesterolmedicijnen zijn ook afgebouwd, heb GEEN last meer van mijn slaapapneu en mijn PDS ( Prikkelbaar Darm Syndroom) openbaart zich niet meer, ook is mijn PTSS (Libanon 1980) handelbaar geworden, Ik woog 106 KG ,Ik weeg er nu 78 KG en loop 3 x in de week een duurloop van 25 KM, al met al van een ongezonde oude man naar een gezonde sportieve jonge vent !

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Bert Vermeulen
  Bert Vermeulen ( )

  Door mijn leefstijl te veranderen en koolhydraatarm te eten hebt ik het spuiten van insuline kunnen voorkomen, sterker nog van 9 pillen naar nog maar 2. En samen met de Facebook van Wim Tilburg en zijn leden blijft je gemotiveerd.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Hans van den Eijkel
  Hans van den Eijkel ( )

  7 januari het roer omgegooid door de face book groep van Wim Tilbug ,en me ingelezen te hebben samen met mn vrouw, na 5 dagen geen insuline meer en eind mei geen medicijnen meer, en naar een gewicht van 85 kg naar 76 kg gegaan en voel me veel lekkerder.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Monique Koffeman
  Monique Koffeman ( )

  1 jaar geleden zijn mijn man en ik, beide diabeet, begonnen met een koolhydraatarme levensstijl volgens de methode van Wim Tilburgs. Gevolg: Cornelis spuit nu nog maar 18 eenheden insuline i.p.v. 72. Ik zat op 7 pillen per dag en moest insuline gaan spuiten. Ben nu medicijn vrij. Daarnaast voelen wij ons 10 jaar jonger. Kan je nagaan wat dit bespaart op ziektekosten.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Marijke Van Mourik
  Marijke Van Mourik ( )

  Ik heb DB Type2.
  Vorig jaar oktober was mijn Hba1c 85. Meer medicatie en bijna aan de insuline.
  Strenger op de koolhydraten gaan letten niet ketogeen, wel laag. Meer krachhtrainingsoefeningen en bewust ontspannen via o.a. ademhalingsoefeningen. Hba1c was in 4 mnd tijd gezakt naar 54. De dosering medicijnen is gehalveerd. Ik ga door met deze leefstijl.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Monique de Vaan
  Monique de Vaan ( )

  In maart mijn manier van eten drastisch aangepast (ketogeen) en van een bloeddruk 160/100 met 3 verschillende bloeddrukverlagers naar een bloeddruk van 135/95 zonder enige medicatie. Ook mijn cholesterol is aanzienlijk verbeterd, ben ik 7 kilo afgevallen en voel me een stuk energieker.

  aug 17, 2019
 • afbeelding van Targetedjustice.com
  Targetedjustice.com ( )

  Mischa Anna selis psychiater van de Mondriaan ggz psychiatric health care of netherlands word verdacht misbruik te maken van remote neural monitoring, en electronic herassment, mensen worden via deze technologie opzettelijk verward gemaakt ,middels de zogenaamde v2k microwave hearing , mischa anna selis psychiater word verdacht de mensenrechten, Neurenberg code op alle 10 de punten te overtreden en opzettelijk terrorisme te hebben creëert enkele voorbeelden waar deze technologie is misbruikt ( thijs hermans) (osama i ) (tramschutter in utrecht ) en duizenden anderen slachtoffers, hoe deze technologie werkt is te vinden bij targetedjustice.com en onder andere bij james Giordano neuro science

  dec 07, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.