default-header
HomeNieuwsSteeds meer animo voor grote ziekenhuisstaking op 20 november

Steeds meer animo voor grote ziekenhuisstaking op 20 november

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 30 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Tot nog toe hebben medewerkers van ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen laten weten mee te doen aan de landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Zij geven hiermee gehoor aan de oproep die vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn 17 oktober deden in het kader van het langslepende cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
De vakbonden schatten eerder in dat tijdens de landelijke ziekenhuisstaking minimaal de helft van de ziekenhuizen de deuren zouden sluiten voor niet-spoedeisende zaken.  Inmiddels verwachten zij dat het aantal ziekenhuizen een fors stuk hoger wordt, omdat de actiebereidheid sterk groeit, laten de bonden weten. In ziekenhuizen waar voorheen nog minder stevig actie werd gevoerd, staan actiecomités nu ook op om mee te doen aan de landelijke zondagsdienst; de stakingsvariant voor ziekenhuizen.
Tijdens de landelijke ziekenhuisstaking op 20 november concentreren de acties zich voornamelijk binnen in de ziekenhuizen. Naast dat alleen spoedwerkzaamheden worden verricht, bereiden de tientallen actiecomités ook ludieke acties tijdens de stakingsdag voor in de ziekenhuizen. Ook trekken vermoedelijk honderden actievoerende ziekenhuismedewerkers naar Nieuwegein voor een protestbijeenkomst van de vakbonden, omdat ziekenhuisbestuurders uit het hele land hier aanwezig zijn tijdens de ledenvergadering van de NVZ.
Volgende de bonden groeit de actiebereidheid sterk onder de 200.000 ziekenhuismedewerkers vanwege het uitblijven van een goede cao. De gesprekken aan de cao-tafel zijn in juni al beëindigd, maar de NVZ blijft vasthouden aan een laag loonbod en verslechtering van arbeidsvoorwaarden.
Sinds juli hebben al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten al 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. Omdat een goede cao nog steeds uitblijft, worden de acties nu opgeschaald naar een landelijke zondagsdienst.
Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019.
Voorlopige lijst van ziekenhuizen die meedoen. Deze wordt wekelijks geüpdate:
Adelante in Hoensbroek
Alrijne Ziekenhuis (3 locaties) in Leiden, Leiderdorp, Alphen a/d Rijn
Amphia Ziekenhuis (2 locaties) in Breda en Oosterhout
Antonius Ziekenhuis in Sneek
Bravis ziekenhuis (2 locaties) in Bergen op Zoom en Roosendaal
Catharina Ziekenhuis  in Eindhoven

Voor meer artikelen klik hier