default-header
HomeNieuwsStatines

Statines

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 1 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Sinds ik ben gestopt met het slikken van statines voel ik me stukken beter. Langzaam ebt de herinnering weg aan de dagelijkse rug- en spierpijn, de moeite die ik had om ’s ochtends in beweging te komen. En dan die vreselijke jeuk. Ik werd er welhaast gek van. Ik besloot me te verdiepen in het fenomeen statines. Want iedereen zei dat het moest. Nou ja, iedereen… Mijn huisarts, die zich daarbij gesteund weet door een leger aan cardiologen en de farmaceutische industrie.

Al jong heb ik geleerd me altijd en overal de cruciale vraag te stellen: ‘Is dat wel zo?’. Als adolescent luisterde ik in de jaren ’70 van de vorige eeuw naar het radioprogramma VPRO Totaal. Daar werd die uitdrukking steeds weer gebezigd. ‘Is dat wel zo’. Want veel van wat voor waar wordt aangenomen, blijkt bij nadere beschouwing helemaal niet (zo) waar. Een Russische communist zei eens: Wat de mensen geloven, dat is waar. Waarmee hij maar bedoelde: maak ze eerst van alles wijs, wat ons in onze kraam te pas komt. En als dat geloof eenmaal gevestigd is, twijfelt niemand er nog aan. Als er nog iemand twijfelt, maken we die bang en dan is dat ook weer geregeld.

Zo zit dat ook met statines. De mare die hierover rondgaat is: als je ze niet slikt, ga je dood, of op zijn minst raak je verlamd of ontploft je hart. Of zoiets. Ik chargeer nu natuurlijk. Je wordt bang gemaakt, wil ik maar zeggen. En bange mensen laten zich van alles wijsmaken.

En dat terwijl de bewijzen zich opstapelen dat preventief voorschrijven van statines echt totaal nergens op slaat. Ja, het tikt in een hoog tempo de kassa aan van de pillenproducenten. Die worden er beter van. En wij zitten met de bijwerkingen.

Inmiddels is het zo dat de artsenstand spierballen laat zien. In een brief aan de minister staat alles wat arts en cardioloog organiseert pal achter de farmaceutische industrie. De streefwaarde van LDL-cholesterol is drastisch verlaagd naar 1,8 mmol/liter. Wat mij betreft kunnen nog zoveel artsen zulke onzin uitkramen, ik doe er niet aan mee. Dat recht heb ik als patiënt, want ik ga over mijn eigen lijf, mijn eigen gezondheid. En die laat ik me niet naar de verdommenis jagen door een kongsi van farmaceuten en volgzame artsen.

Met vriendelijke groet,
Henri Haenen
Reacties? Mail naar hhaenen@hartpatienten.nl

Voor meer artikelen klik hier