default-header
HomeNieuwsStaking in ziekenhuizen op 20 november

Staking in ziekenhuizen op 20 november

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 18 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis gaat verplegend personeel in ziekenhuizen staken. Op 20 november leggen zorgverleners in zeker de helft van de Nederlandse ziekenhuizen het werk neer voor zover dat betrekking heeft op niet spoedeisende zaken. Het water is hen tot de lippen gestegen.

De acties worden georganiseerd door de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn. Zij eisen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 evenals een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook moeten er betere afspraken komen voor arbeids- en rusttijden en over behoud van medewerkers.

Sinds begin juni hebben al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid als schot voor de boeg. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 laten stijgen. Ook zijn ze bereid met ingang van 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag te verlenen. Maar dat gaat het personeel en de bonden niet ver genoeg.

 

Voor meer artikelen klik hier