default-header
HomeNieuws‘Sigaretten moeten 20 euro kosten’

‘Sigaretten moeten 20 euro kosten’

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 29 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Jaarlijks overlijden in ons land maar liefst 35.000 mensen aan de gevolgen van roken, overgewicht en alcoholgebruik. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid noemt dat “onuitstaanbaar”: wat hem betreft zou een pakje sigaretten 20 euro moeten kosten. Hij persoonlijk zou willen dat de prijs van sigaretten fors omhoog gaat, tekende Trouw op. 

In het zogenoemde Preventieakkoord dat hij volgende maand in de Tweede Kamer verdedigt, wordt ook een verhoging van de prijs van een pakje sigaretten voorzien, maar lager dan hij zelf liefst zou willen. In dat plan staan maatregelen die ertoe moeten leiden dat Nederlanders gezonder gaan leven. ‘Dat kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag’, zegt Blokhuis in Trouw. ‘Dat moet met buurlanden. Ik ben gedreven om in Europa het gesprek te voeren over hogere prijzen. Met de Franse minister Agnès Buzyn, een goeie bondgenoot, probeer ik België en Duitsland te overtuigen.’
Blokhuis sprak ook met supermarkten over de verkoop van sigaretten. Hij kan ze niet verplichten om te stoppen met de verkoop van de kankerstaafjes. Maar wat hem betreft zouden de winkelketens het lef moeten hebben om sigaretten uit hun assortiment te gooien. ‘Stop toch met die rotzooi’, zei hij in Trouw.

 

Voor meer artikelen klik hier