default-header
HomeNieuwsSchrap onzinzorg uit ziekenhuizen

Schrap onzinzorg uit ziekenhuizen

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 18 april 2019, door Hartpatiënten Nederland

In ziekenhuizen worden talloze zinloze en nutteloze ingrepen gedaan. Maar liefst de helft van alle ziekenhuis zorg is niet bewezen effectief, tekent de Volkskrant op uit de mond van Sjoerd Repping. Tussen de vijf en tien procent van de zorg is volgens deze onderzoeker zelfs aantoonbaar onzinnig: het werkt botweg niet.

Repping is ‘kwartiermaker Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ bij het Zorginstituut. Sinds februari kreeg van allerlei betrokken partijen een mandaat om een halt toe te roepen aan alle onzinzorg. Dat is zorg die niet werkt, en onnodig is.

Nutteloze ingrepen, die volgens hem bihj de vleet plaatsvinden, jagen de zorgkosten op. Daardoor moet er op meerdere gebieden, zoals ouderenzorg, flink worden bezuinigd. ,,Wetenschap en praktijk lijken soms gescheiden werelden”, zegt de onderzoeker in de Volkskrant. Dat moet veranderen, zodat onzinzorg kan worden aangepakt.
Veel onzinzorg is het gevolg van beslissingen van artsen. Of die hebben niet de laatste medisch-wetenschappelijke kennis, óf het levert hen botweg geld op, óf ze vertrouwen op hun jarenlange ervaring. Deze week praten alle bij de zorg betrokken partijen met elkaar hoe ze onzinzorg kunnen aanpakken.

Voor meer artikelen klik hier