Schokkend: verlies donorregister komt op slecht moment

De gegevens van miljoenen mensen die zich tussen 1998 en 2010 hebben aangemeld als orgaandonor, zijn wellicht in handen van criminelen gevallen. Dit vreselijke nieuws werd gisteren bekend: twee externe harde schijven zijn kwijt bij het Donorregister. Op die schijven werden de kopieën van de gegevens van de donoren bewaard. 

Het kwijtraken van deze schijven komt op een slecht moment. Juist dit jaar gaat de nieuwe donorwet in: daarin wordt iedereen automatisch donor, tenzij anders aangegeven. Hartpatiënten Nederland is ernstig bezorgd over de gang van zaken. We vrezen dat mensen afhaken als donor, nu de veiligheid van hun gegevens niet kan worden gegarandeerd. 

Op de kwijtgeraakte schijven staan onder meer naam, geboortedatum, geslacht, adres en burgerservicenummer van donoren uit eerder genoemde periode. Verder valt eruit af te leiden welke organen ze beschikbaar stelden. In totaal gaat het om 6,9 miljoen indertijd ingevulde donorformulieren, aldus de beheerder van het Donorregister, het CIBG.

Deze organiseert zegt te ‘betreuren’ dat blijkbaar onzorgvuldig is omgegaan met de gegevens, en biedt excuses aan. Het gaat overigens om kopieën van gegevens, dus de gegevens zijn ook elders nog opgeslagen. Niemand hoeft zich opnieuw als donor aan te melden. 

Verantwoordelijk ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins houden in een brief aan de Tweede Kamer de moed erin: ze zeggen geen aanwijzingen te hebben dat de gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Ze noemen het "uitermate belangrijk dat het publiek kan vertrouwen" op een zorgvuldige omgang met zulke gegevens. En precies daar hebben wij nu een hard hoofd in. 

Het CIBG denkt dat gedupeerden niet direct hoeven te vrezen dat kwaadwillenden de data misbruiken - maar uitgesloten is het niet, aldus de CIBG. 

 

 

 

Reacties (2)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Hugo de Jonge en Bruno Bruins, ik heb nog nooit positief nieuws over deze twee gehoord. Wanneer verdwijnen ze naar de plek waar ze horen, de bijstand! Kan Bruno ervaren hoeveel ellende hij in zijn vorige baan afgeleverd heeft. We hoeven niet te vrezen dat de data worden misbruikt, zeggen ze, maar waarom onze gegevens op onbeschermde externe schijven werden bewaard, daar hoor je deze overbetaalde knoeiers niet over. Als je dit in het bedrijfsleven zou doen stond je al lang op straat, maar bij de (semi-)overheid lijkt het een pré te zijn als je niet weet waar je mee bezig bent. Wat ik zou willen weten, als criminelen onze gegevens wel misbruiken, wat gebeurt er dan? Wie draait er dan op voor de schade?

  mrt 11, 2020
 • afbeelding van Jaap Laning, Apeldoorn
  Jaap Laning, Ap... ( )

  Allereerst vind ik het belachelijk dat "Anoniem" zo reageert. Het typeert hem/haar dat hij/zij dit doet, en dan ook nog zonder naamsvermelding. Slap gedrag!
  De redactie van Hartflits wil ik voorstellen/verzoeken reacties altijd onder eigen naam te laten geven. Anoniem is voor mij een teken dat men iets te verbergen heeft of iets wil doen of nalaten dat eigenlijk niet door de beugel kan of waar men zich voor schaamt.

  mrt 11, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.