default-header
HomeNieuwsSchokkend: verlies donorregister komt op slecht moment

Schokkend: verlies donorregister komt op slecht moment

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 11 maart 2020, door Hartpatiënten Nederland

De gegevens van miljoenen mensen die zich tussen 1998 en 2010 hebben aangemeld als orgaandonor, zijn wellicht in handen van criminelen gevallen.

Dit vreselijke nieuws werd gisteren bekend: twee externe harde schijven zijn kwijt bij het Donorregister. Op die schijven werden de kopieën van de gegevens van de donoren bewaard.

Het kwijtraken van deze schijven komt op een slecht moment. Juist dit jaar gaat de nieuwe donorwet in: daarin wordt iedereen automatisch donor, tenzij anders aangegeven. Hartpatiënten Nederland is ernstig bezorgd over de gang van zaken. We vrezen dat mensen afhaken als donor, nu de veiligheid van hun gegevens niet kan worden gegarandeerd.

Op de kwijtgeraakte schijven staan onder meer naam, geboortedatum, geslacht, adres en burgerservicenummer van donoren uit eerder genoemde periode. Verder valt eruit af te leiden welke organen ze beschikbaar stelden. In totaal gaat het om 6,9 miljoen indertijd ingevulde donorformulieren, aldus de beheerder van het Donorregister, het CIBG.

Deze organiseert zegt te ‘betreuren’ dat blijkbaar onzorgvuldig is omgegaan met de gegevens, en biedt excuses aan. Het gaat overigens om kopieën van gegevens, dus de gegevens zijn ook elders nog opgeslagen. Niemand hoeft zich opnieuw als donor aan te melden.

Verantwoordelijk ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins houden in een brief aan de Tweede Kamer de moed erin: ze zeggen geen aanwijzingen te hebben dat de gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Ze noemen het “uitermate belangrijk dat het publiek kan vertrouwen” op een zorgvuldige omgang met zulke gegevens. En precies daar hebben wij nu een hard hoofd in.

Het CIBG denkt dat gedupeerden niet direct hoeven te vrezen dat kwaadwillenden de data misbruiken – maar uitgesloten is het niet, aldus de CIBG.

Voor meer artikelen klik hier