default-header
HomeNieuwsSchaduwzijde: hartproblemen na overleven kinderkanker

Schaduwzijde: hartproblemen na overleven kinderkanker

zaterdag 31 juli 2010, door Hartpatiënten Nederland

AMSTERDAM – Steeds meer kinderen genezen van kanker. In de jaren veertig van de vorige eeuw lag het percentage op volledig herstel op ongeveer 20 procent.

Nu blijft 70 tot 80 procent van de kinderen vijf jaar na behandeling vrij van kanker. Een fantastisch resultaat.
Maar er is helaas een keerzijde. Ruim een kwart van de kinderen die zijn genezen van kanker worden als jongvolwassene geconfronteerd met zorgwekkende hartproblemen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam.

De studieresultaten naar deze schaduwzijde van hun overwinning op jeugdkanker zijn nu gepubliceerd in het Amerikaanse medische vaktijdschrift Archives of Internal Medicine.

Van de kinderen die de ziekte wisten te trotseren heeft nu 27 procent afwijkingen aan het hart, veelal in een vroege fase. De hartschade is vrijwel zeker het gevolg van de combinatie van chemotherapie en bestraling die de jeugdige patiëntjes destijds in hun hartstreek gekregen. ,,Er is echter in bijna alle gevallen nog geen sprake van klachten”, zeggen de onderzoekers. Maar zij beamen dat het om hartafwijkingen gaat die op den duur tot hartfalen kunnen leiden.

,,Ons onderzoek toont aan dat we ex-patiënten goed moeten volgen en bedacht moeten zijn op hartproblemen’, zegt internist-oncoloog Heleen van der Pal. Een team onder haar leiding heeft 601 genezen verklaarde kinderen wetenschappelijk gevolgd, die in het AMC zijn behandeld. Van ruim 500 overlevenden is een echo van het hart gemaakt, gemiddeld vijftien jaar nadat ze genezen zijn verklaard.

En zij vervolgt: ,,De kinderen moeten genezen van hun kanker, dus we zeggen niet dat die therapie niet meer moet worden voorgeschreven’, zegt Van der Pal. ‘We willen dokters wel opmerkzaam maken dat veel van de ex-patiënten hartproblemen kunnen ontwikkelen als jongvolwassene. Met medicijnen is te voorkomen dat de problemen toenemen. En we zoeken naar andere behandelingen die de schade beperken.

Het was al bekend dat kinderen die genezen van kanker een grotere kans hebben op gezondheidsproblemen in hun latere leven. Er was nog niet eerder bij een grote groep overlevenden van jeugdkanker een onderzoek gedaan naar de verminderde hartfunctie.
Het onderzoek is ondersteund door de Stichting Kindergeneeskundig Kankeronderzoek.


Geef een reactie