medicijnprijzen

Samen sterk in strijd tegen hoge medicijnprijzen

Nederland trekt samen met acht andere landen gezamenlijk op in de strijd tegen de hoge medicijnprijzen. Samen willen de negen landen de prijzen van de medicijnen drukken, liet minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dinsdag weten.
 
De landen gaan kennis over medicijnen “intensief” delen. Op die manier weten ze beter wat hen te wachten staat in de onderhandelingen met de fabrikanten.
 
Naast ons landen doen ook België, Ierland, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Zweden en Zwitserland mee aan dit zogenoemde International Horizon Scanning Initiative (IHSI). Naar verwachting sluiten meer landen zich bij dit initiatief van Nederland, België en Ierland aan. Naast het delen van kennis over medicijnen gaan de deelnemende landen binnenkort ook informatie delen  over nieuwe medische hulpmiddelen, zoals pacemakers, pleisters en prothesen. 

Reacties (2)

 • afbeelding van Morris77
  Morris77 ( )

  Klinkt leuk dat delen van kennis en eventueel samen inkopen. Maar ik mis een kritisch blik inzake macro-economie. Afgelopen tijd werden we geconfronteerd met vervuilde medicijnen en halffabrikaten uit o.a. China en India. Kost amper wat hun producten maar wat van ver komt is toch vaak kwalitatief minderwaardig. Vast ook on-efficiënt geproduceerd want mens-uren kosten bar weinig en verstand van hygiene is in die landen heel laag. Het zijn en blijven in veel opzichten ontwikkelingslanden.

  Ik pleit voor terug naar vroeger: dwz onder grote controle zelf medicijnen testen en produceren. Is dan wel iets duurder maar dat maakt me niet zoveel uit. Ik zit niet te wachten op de losartanen-familie (en andere producten) die kankerverwekkend zijn. Dat is vast het topje van de ijsberg, waar rook is, is vuur.
  Ga maar na, het komt uit de lengte of uit de breedte. Wil je belachelijk goedkoop, dat kan... maar vraag niet naar veiligheid en constant hoge kwaliteit. Gewoon een economisch basisprincipe ... echt geen rocketscience. zelfs een minister weet dat. Tel uit je winst of was het verlies?

  okt 30, 2019
 • afbeelding van jo bindels
  jo bindels ( )

  het is waar de prijzen veranderen met de dag net als het weer vandaag is de medicijn die je kent er niet meer een ander merk een andere prijs en alles is het zelfde waarom dan een andere fabrikant . ik heb ook dat probleem met de medicijn voor cholesterol altijd Zoccor geslikt opeens niet meer gekregen kan ze wel hebben als ik ze betaal nu dan betaal ik ze maar aan de apotheek en niet aan ziekenfonds want mijn eigen bijdrage is toch niet op en dan kan het wel is dat niet raar in wat voor derde wereld leven wij .

  okt 30, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.