default-header
HomeNieuwsRunderen

Runderen

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 28 augustus 2020, door Hartpatiënten Nederland

De NVWA is een groot landelijk onderzoek gestart, omdat bij runderen langs de Waal hoge concentraties van de giftige stof dioxine is gevonden. Dat schrijft de onderzoeksredactie van De Gelderlander, De Stentor en de Twentsche Courant Tubantia.

De NVWA is een groot landelijk onderzoek gestart, omdat bij runderen langs de Waal hoge concentraties van de giftige stof dioxine is gevonden. Dat schrijft de onderzoeksredactie van De Gelderlander, De Stentor en de Twentsche Courant Tubantia. De herkomst van de dioxine is onduidelijk, maar De NVWA houdt er in het onderzoek rekening mee dat het afkomstig kan zijn uit verontreinigd slib dat in voormalige zandafgravingen is gestort.
Dioxines kunnen bij mensen de vruchtbaarheid aantasten en in hoge doses zelfs kanker veroorzaken. De runderen krijgen de giftige stoffen binnen tijdens het grazen. Wanneer de kuddes die rondlopen in natuurgebieden in de uiterwaarden te groot zijn, wordt een aantal runderen geslacht en als wildvlees verkocht. Die verkoop ligt vanwege de aangetroffen giftige stoffen voorlopig stil.