default-header
HomeNieuwsRookvrijbeleid bespaart kinderleed

Rookvrijbeleid bespaart kinderleed

zaterdag 9 september 2017, door Hartpatiënten Nederland

Na de invoering van de tabakswet heeft bijna twintig procent van de kinderen minder ernstige luchtweginfecties gekregen

Na de invoering van de tabakswet heeft bijna twintig procent van de kinderen minder ernstige luchtweginfecties gekregen en is het aantal zware astma aanvallen met tien procent gedaald. Ook worden minder baby's te vroeg geboren.
 

Lancet

 
Dit concluderen onderzoekers van Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh in medisch vakblad The Lancet Public Health.
 

Nederland

 
Jasper Been, onderzoeker en kinderarts van het Erasmus MC. "In Nederland worden jaarlijks rond de 8.000 kinderen opgenomen met ernstige luchtweginfecties. Hoewel de Nederlandse wetgeving minder streng is dan in veel andere landen, is dus ook hier veel gezondheidswinst mogelijk."
 

Verbeteringen

 
De onderzoekers stellen dat verbeteringen in gezondheid groter zijn naarmate de wetgeving uitgebreider is. Been: "Het is belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is versneld worden ingevoerd, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijns op tabak."
 

Onderzoek

 
De onderzoekers combineerden de gegevens van 41 onderzoeken uit Noord Amerika, Europa en China, met in totaal 57 miljoen geboorten en 2,7 miljoen ziekenhuisopnamen van voor en na de invoering van het beleid. De helft van alle kinderen in de wereld komt regelmatig in aanraking met tabaksrook. Bekend is dat kinderen die regelmatig 'meeroken' vaker last hebben van luchtweginfecties, zoals bronchitis, longontsteking en van ernstige astma aanvallen, waarvoor zij moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.
 
Daarnaast hebben kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap roken een hoger risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht met nadelige gezondheidsrisico's op latere leeftijd tot gevolg.
 

Geef een reactie