default-header
HomeNieuwsRookruimtes in ziekenhuizen eerder dicht

Rookruimtes in ziekenhuizen eerder dicht

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 11 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Al in 2021 moeten rookruimtes in onder meer ziekenhuizen dicht. Dat meldde RTL Nieuws. Dat de rookruimtes eerder dan verwacht dicht gaan, komt door een nieuwe wet, die is afgedwongen door staatssecretaris Paul Blokhuis. Het duurde hem allemaal te lang. Afgesproken was immers, dat instellingen en bedrijven binnen drie jaar tot sluiting van de rookruimtes zouden overgaan. Maar die instellingen en bedrijven maakten daarmee geen haast, wilden ze zelfs langer openhouden.

Het wachten moe, besloot de staatssecretaris een limiet te stellen: bij ziekenhuizen, scholen en andere openbare gebouwen gaan de rookruimtes al in 2021 dicht, bij andere bedrijven een jaar later.  Bij de horeca moeten als gevolg van de uitspraak van een rechter de rookruimtes nu al dicht, al krijgen deze zaken nog tot komend voorjaar de tijd om dat te doen. Blokhuis wil een gelijk speelveld, en wil ook rookruimtes afschaffen bij andere gelegenheden.

Eigenlijk wilde Blokhuis bedrijven niet dwingen. Hij wilde afspreken dat ze drie jaar de tijd kregen. Maar je ziet de bui al hangen: het bedrijfsleven wilde langer de tijd hebben. Daar zou leiden tot langere onderhandelingen. Door de uitspraak van de rechter is daarvoor geen tijd. Dat zou kunnen leiden tot meer rechtszaken, en die wilde Blokhuis voor zijn. Daarom komt er nu alsnog een wet.

Voor meer artikelen klik hier