default-header
HomeNieuwsRoken kan tot amputatie leiden

Roken kan tot amputatie leiden

woensdag 9 februari 2011, door Hartpatiënten Nederland

DALLAS (VS) – Een nieuwe reden om met roken te stoppen! Uit nieuwe Amerikaanse wetenschappelijke gegevens blijkt dat onverbeterlijke rokers met slagaderverkalking soms worden geconfronteerd met amputatie van ledematen.

Volgens het internationale medische vaktijdschrift British Medical Journal (BMJ)  blijkt maar liefst 95 procent van alle mannen die naar het ziekenhuis gaan vanwege problemen van de bloedsomloop roker te zijn. Hoewel artsen dit vaak wel weten, gaat de behandeling van dit ernstige vaatprobleem in de VS veelal niet gepaard van het advies aan hun patiënten om onmiddellijk en blijvend het roken te staken.

In de jongste editie van het tijdschrift wordt de situatie beschreven van 520 patiënten die waren behandeld voor afsluiting van de slagader ten gevolge van atherosclerose (verkalking) en die met dit ernstige euvel al zeker vijf jaar kampten. Zij die abrupt hun rookgedrag staakten behoefden ontliepen glorieus een amputatie van ledematen of tenen. Anders lag dit bij de bij de groep die discipline ontbeerde: bij elf procent van de patiënten met bloedsomloopstoornissen bleek uiteindelijk amputatie van lichaamsdelen onvermijdelijk.


Geef een reactie