cholesterolverlager, bijwerkingencentrum, voedingssupplement, gezondheidsklachten, maag- en darmklachten

Rode gist rijst: dezelfde bijwerkingen als statines

Bijwerkingencentrum Lareb ziet een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Rode gist rijst bevat Monacoline K, een natuurlijke statine. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.
 
Rode gist rijst
Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd. Andere naam voor Monacoline K is lovastatine. Deze is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland. Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.

De samenstelling
Om het gewenste effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen. Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst zijn echter niet gestandaardiseerd. De hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten kan variëren. Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de giftige stof citrinine bevatten.

Bijwerkingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving zestien meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines. Spierpijn, maag- en darmklachten staan op de voorgrond. Maar ook ernstige klachten, zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd zijn gemeld. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) geïnformeerd over de ontvangen meldingen.
 
 

 

Reacties (5)

 • afbeelding van hippo
  hippo

  Logisch dat rode gist rijst dezelfde (bij)werkingen laat zien als fabrieksstatines, want verlagen van het cholesterolniveau kan betekenen dat er een tekort ontstaat. Omdat al onze cellen cholesterol nodig hebben om überhaupt te kunnen bestaan zal een tekort leiden tot minder spiercellen, met spierpijn als gevolg omdat nu minder spierweefsel beschikbaar is voor bepaalde inspanningen en dus ook sneller optredende vermoeidheid. Voor wie een beetje zijn/haar gezonde verstand gebruikt is het toch zonneklaar dat we moeten stoppen met ingrijpen in de cholesterolhuishouding van ons lichaam, gelet op al die ongewenste werkingen. Als cholesterol werkelijk zo slecht zou zijn zou het in de evolutie toch allang vervangen zijn door iets anders, of in lagere concentraties door onze vaten stromen? Dat cholesterol geen rol speelt bij het ontstaan van hart-en vaarziekten heeft dr. Hans van der Linde toch voldoende duidelijk gemaakt met zijn verwijzing naar de mensen met familiaire cholesterolemie, van wie de overgrote mneerderheid een hoge leeftijd bereikt met schone vaten, ondanks cholesterolniveaux van 8 tot 12, waar 6,34 het mondiale gemiddelde is.

  hippo

  jul 18, 2017
 • afbeelding van heavyD
  heavyD ( )

  HoHo, cholesterol mag dan wel niet de oorzaak zijn van verstopte vaten. Een persoon met neiging tot aderverkalking is wel degelijk gebaat bij een laag cholesterol. Dus zonder dat cholesterol een oorzaak is kan het bijdragen tot dichtslibben. Natuurlijk is het beter om te voorkomen dat je vaten kunnen aanhechten. Ik gebruik curcumine, Co Q10 en bergamot BPF. na 1x gedotterd te zijn gaat het nu al 10 jaar goed. Maar zolang we nog niet alles ervan af weten blijf ik voorzichtig

  jul 18, 2017
 • afbeelding van hippo
  hippo

  Beste heavyD,

  Op welk volgens de regelen der kunst uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek berust de aanname dat cholesterol bijdraagt aan dichtslibben van de vaten? Ga eens kijken wat oude rotten in het vak van cardiologie hierover te melden hebben. Paul Hugenholtz, Paul de Groot.

  hippo

  jul 18, 2017
 • afbeelding van Ruud Visser
  Ruud Visser ( )

  Ik ben ervaringsdeskundige. Wetenschappelijk onderzoek? Cholesterolverlagers als preventie tegen aderverkalking is iets van de lange termijn. En die is er nog niet.
  In 1987 adviseerde mijn internist mij de ontwikkelingen rond cholesterolverlagers in de gaten te houden. Die waren toen nog niet vrijgegeven. Ik begreep toen totaal niet waar hij het over had. Het had ook niet mijn interesse.
  Sinds 1997, na een open hart operatie, begonnen met atorvastatine 20 mg. In 2011 opnieuw aan de beurt, een stent werd geplaatst. Atorvastatine verhoogt naar het maximum, 80 mg. Dat merk je, vooral verzwakking van spierkracht. De dosis verlaagt naar 60 en recent zelfs naar 30 (Uiteraard in overleg met de arts). Helpt het? Ik weet het niet. Hoe moet ik weten hoe ik er aan toe was geweest als ik die middelen nooit had geslikt? Misschien is die dosisverlaging wel het domste besluit van mijn leven. Of het beste. Ik ben nu 70 en ik voel me goed. En in de laatste papieren Winkler Prins van 1984 (staat nog steeds achter me) staat letterlijk dat een hartoperatie niet levensverlengend werkt. Het helpt alleen tegen de pijn. Dat was toentertijd een wetenschappelijke mening. En ik ben er nog steeds, 20 jaar na die operatie.

  jul 20, 2017
 • afbeelding van hippo
  hippo

  Beste Ruud Visser,

  Wij leken op medisch gebied kunnen niet vanuit eigen studie bepalen wat klopt en wat niet, daar heb je mensen voor nodig die medisch geschoold zijn. Helaas zijn er nogal wat die zondigen tegen wetenschappelijke principes, zoals door mensen uit dat vakgebied is onderzocht en aangetoond. Er is niet één onderzoek dat volgens de regelen der kunst is uitgevoerd waaruit ondubbelzinnig zou blijken dat cholesterol één van de veroorzakers is van aderverkalking. Big Pharma is al jaren bezig de goegemeente vals voor te lichten, c.q. onderzoeksresultaten in de gewenste richting bij te sturen, want er valt nog steeds heel veel geld te verdienen met de verkoop van statines. Zie wat o.a. Hans van der Linde al heeft geschreven  over deze materie, dan is het toch zonneklaar dat verlagen van het cholesterolniveau nergens toe dient. Zelf heb je sinds 1997 atorvastatine geslikt en desondanks was je in 2011 opnieuw aan de beurt. Kennelijk heeft die rommel dus niet geholpen. Wat van der Linde heeft gemeld over wat bekend is van mensen die familiaire cholesterolemie hebben, wat dus inhoudt dat ze cholesterolniveaux hebben van 8 tot 12, terwijl het overgrote deel van hen een hoge leeftijd bereikt met schone vaten. Hoeveel bewijs wil je nog meer hebben dat er geen correlatie, laat staan een causaal verband is tussen cholesterolniveau en aderverkalking?

  Ik ben ook een beetje ervarings'deskundige'. Na mij operatie in april 2009 (4 bypasses en schoonmaak linker halsslagader en in januari 2010 de rechter) heb ik crestor geslikt tot april 2012. Toen ben ik op eigen gezag daarmee gestopt. Bij de laatste controle van die halsslagaders in 2016 waren ze allebei nog steeds brandschoon.Het is mij nog steeds een raadsel hoe zoveel specialisten nog steeds zonder blikken of blozen durven in te grijpen in de cholesterolhuishouding van hun patiënten, terwijl ze toch (behoren te) weten hoe belangrijk die stof is voor het goed functioneren van talloze functies van ons lichaam. Die verzwakking van spierkracht die je hebt ondervonden is rechtstreeks te wijten aan de beoogde! werking van die statine, i.c. verlaging van het cholesterolniveau. Dat heeft bij jou dus een tekort opgeleverd, met afname van spierweefsel als gevolg. Denk er eens goed over na en laat je controlerende genees(wat heet...)heren en dames dat ook maar eens doen. Ga eens te rade bij de oude rotten in het vak van cardiologie, Paul Hugenholtz en Paul de Groot.

  hippo

  jul 30, 2017

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.