default-header
HomeNieuwsRIVM stapt per direct uit tabakscommissies

RIVM stapt per direct uit tabakscommissies

maandag 7 mei 2018, door Hartpatiënten Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stapt per direct uit de commissie die internationaal adviseert over het meten van teer en nicotine in sigaretten en sigaren. Een belangrijke reden daarvoor is de grote invloed van de tabaksindustrie binnen deze commissie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stapt per direct uit de commissie die internationaal adviseert over het meten van teer en nicotine in sigaretten en sigaren. Een belangrijke reden daarvoor is de grote invloed van de tabaksindustrie binnen deze commissie. Hierdoor ligt er te weinig nadruk op de bescherming van de volksgezondheid.

Het RIVM werd zes jaar geleden lid van de zogenoemde werkgroepen tabak. Behalve het RIVM en de NVWA zaten circa acht afgevaardigden van de tabaksindustrie in de werkgroepen tabak. Die scheve verhouding is door de jaren heen steeds meer gaan knellen. Een rol hierbij speelt het WHO Kaderverdrag inzake Tabaksontmoediging, dat erop wijst  dat de belangen van de tabaksindustrie niet verenigbaar zijn met die van de volksgezondheid.

Verder speelt volgens het RIVM de voortschrijdende maatschappelijk inzichten over de invloed van de tabaksindustrie op het tabaksbeleid een rol bij de beslissing van het RIVM om uit de tabakscommissie te stappen. ‘Het is al met al een optelsom’, zegt Annemiek van Bolhuis, directeur Volksgezondheid en Zorg van het RIVM. ‘We hebben geprobeerd om als lid in de commissies de volksgezondheid te dienen, maar de dominantie van de industrie was daarvoor te groot.’

Hartpatiënten Nederland is volgens Marly van Overveld blij met deze stap. ‘Wij wijzen al jarenlang op de onverenigbare belangen van overheid en tabaksindustrie.’


Geef een reactie