default-header
HomeNieuwsRisico’s paracetamol en ibuprofen onderschat

Risico’s paracetamol en ibuprofen onderschat

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 13 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

Meer dan de helft van de mensen weet te weinig over pijnstillers als paracetamol en ibuprofen. Dat blijkt uit de nieuwste Pijnpeiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Omdat zoveel mensen te weinig kennis over pijnstillers hebben, neemt de kans op verkeerd gebruik toe, blijkt uit een publicatie in de Nationale Zorggids.

Het IVM pleit voor meer en beter persoonlijk advies bij de aankoop van pijnstillers. Die zijn zonder recept verkrijgbaar, bedoeld voor het bestrijden van kleinere kwalen. De gebruikers lezen helaas de bijsluiter vaak niet en vragen meestal geen advies.

Zo’n 60 procent van de Nederlanders gebruikt pijnstillers met enige regelmaat. Bijna een kwart van de mensen slikt dagelijks paracetamol. Zo’n 10 procent slikt dagelijks pijnstillers als ibuprofen. De onderzoekers stelden mensen vragen over wat ze van deze pijnstillers weten – en de meesten gaven niet het goede antwoord….

Zo weet slechts één op de drie mensen hoeveel ibuprofen je op een dag mag slikken. Meer dan de helft (55%) wist niet dat mensen boven de 70 ibuprofen beter links kunnen laten liggen, omdat die voor hen onveilig is. En een kwart van de ondervraagden weet niet of een kind van 15 dezelfde dosis paracetamol mag slikken als een volwassene.

Kortom: toch maar de bijsluiter gaan lezen!

 

Voor meer artikelen klik hier