Risico’s

Risico’s paracetamol en ibuprofen onderschat

Meer dan de helft van de mensen weet te weinig over pijnstillers als paracetamol en ibuprofen. Dat blijkt uit de nieuwste Pijnpeiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Omdat zoveel mensen te weinig kennis over pijnstillers hebben, neemt de kans op verkeerd gebruik toe, blijkt uit een publicatie in de Nationale Zorggids. 

Het IVM pleit voor meer en beter persoonlijk advies bij de aankoop van pijnstillers. Die zijn zonder recept verkrijgbaar, bedoeld voor het bestrijden van kleinere kwalen. De gebruikers lezen helaas de bijsluiter vaak niet en vragen meestal geen advies. 

Zo’n 60 procent van de Nederlanders gebruikt pijnstillers met enige regelmaat. Bijna een kwart van de mensen slikt dagelijks paracetamol. Zo’n 10 procent slikt dagelijks pijnstillers als ibuprofen. De onderzoekers stelden mensen vragen over wat ze van deze pijnstillers weten - en de meesten gaven niet het goede antwoord….

Zo weet slechts één op de drie mensen hoeveel ibuprofen je op een dag mag slikken. Meer dan de helft (55%) wist niet dat mensen boven de 70 ibuprofen beter links kunnen laten liggen, omdat die voor hen onveilig is. En een kwart van de ondervraagden weet niet of een kind van 15 dezelfde dosis paracetamol mag slikken als een volwassene.

Kortom: toch maar de bijsluiter gaan lezen!

Reacties (2)

 • afbeelding van I.Haan
  I.Haan ( )

  Niets zeggend artikel!

  nov 14, 2019
 • afbeelding van Pjotr Kyrillitsch
  Pjotr Kyrillitsch ( )

  We zijn - en worden - recentelijk door de hart-syndycaten getracteerd op volstrekt inhouds- en richtingloze artikelen over statines. Huisarts X en goeroe Y uit Weetnietwaaridam menen hun afwijzing van deze medicatie over ons te moeten uitwasemen en laten de patiëntenlezer zonder ook maar de minste wetenschappelijke onderbouwing te leveren in opperste vertwijfeling in de kou staan. Met bovenstaand artikel over pijnstillers zet Harteraad de nieuwe traditie van inhoudloze informatieverschaffing nog een tandje hoger.

  nov 15, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.