default-header
HomeNieuwsRijbewijs verlengen na je 75ste

Rijbewijs verlengen na je 75ste

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 15 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Dat kan, onder bepaalde omstandigheden. Welke dat zijn lees je hieronder.

Sinds 1 december 2019 mogen 75-plussers (tijdelijk) blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 31 december dit jaar. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR. Dat maakt het CBR bekend vide eigen website.

Tot wanneer kun je blijven rijden?

Je kunt met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot het CBR een besluit neemt. Dit kan uiterlijk één jaar nadat je rijbewijs verlopen is.

Geldt de regeling ook voor jou?

De regeling geldt voor jou in de volgende situatie:

Je bent 75 of ouder op het moment dat je rijbewijs verloopt.

En: je dient je Gezondheidsverklaring in voordat je rijbewijs verloopt. Of, als je jouw Gezondheidsverklaring al hebt ingediend, heb je dat voor de verloopdatum van je rijbewijs gedaan.
En: je rijbewijs is minimaal 5 jaar geldig. Je kunt dit zien op je rijbewijs. De begindatum staat op de voorkant van het rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van je rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’

Wanneer geldt de regeling niet?

Als je jouw Gezondheidsverklaring hebt ingediend nadát je rijbewijs verliep.
Of: je hebt van de politie of het CBR bericht gekregen dat je op dit moment niet mag rijden. Bijvoorbeeld omdat ze je rijbewijs ingevorderd, ingehouden, geschorst of ongeldig verklaard hebben.
Of: het CBR heeft jou een maatregel opgelegd.
Of: je hebt een rijbewijs dat 1 of 3 jaar geldig is. De begindatum staat op de voorkant van je rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van je rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’.

Hoe loopt het verder, nadat je jouw Gezondheidsverklaring heeft ingediend?

Je hebt of krijgt van het CBR een verwijzing naar een arts of specialist. Je moet namelijk voor de verlenging van het rijbewijs gekeurd worden. Zorg dat je de afspraken maakt zodra je dit bericht krijgt. Als je hier te lang mee wacht, stuurt het CBR een herinnering. Als je ook hier niet op reageert, dan stopt het CBR de procedure. Je  mag dan, ook met je verlopen rijbewijs, niet meer rijden.

Hoe weet ik of ik in de regeling val?

Nadat je jouw Gezondheidsverklaring hebt ingediend, ontvang je bericht van het CBR. Daarin staat of je wel of niet in de regeling valt. En wat de vervolgstappen zijn.

Wanneer neemt het CBR een definitief besluit over de verlenging van mijn rijbewijs?

Val je in de 75+-regeling? Dan hangt het ervan af wanneer je rijbewijs verloopt. Je mag maximaal een jaar rijden met een verlopen rijbewijs. Je ontvangt in ieder geval voor het verlopen van het verlengingsjaar een definitief besluit van het CBR.
Val je niet in de 75+-regeling? Kijk dan op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring? Daar vind je actuele informatie over hoe lang het duurt voor je een besluit ontvangt.

Wat mag wel en wat mag niet met een verlopen rijbewijs?

Je kunt je huidige rijbewijs gewoon blijven gebruiken. Maar er gelden wel extra regels als je rijdt met een verlopen rijbewijs.
Je mag alleen in Nederland rijden, dus niet in het buitenland.
Je kunt alleen met je auto (B), auto met aanhanger (BE), motor (A), tractor (T) en bromfiets (AM) rijden. Dus niet met vrachtwagen of bus (C of D, CE of DE).
Je verlopen rijbewijs is niet geldig als legitimatiebewijs.
Twijfel je zelf of je nog wel veilig kunt rijden? Bijvoorbeeld omdat je gezondheid achteruit is gegaan? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR. Zij helpen je graag verder.

Is er een uitzondering mogelijk als ik dringend moet rijden in het buitenland?

In sommige gevallen kan het CBR een uitzondering maken. Maar alleen in hele bijzondere situaties. Welke dat zijn lees je hieronder:
Wat als je een ernstig ziek familielid in het buitenland hebt; of
Als er een familielid is overleden die in het buitenland woont; of als je werkt in het buitenland; of bij onvoorziene schrijnendheid vanwege (cumulatie van) andere factoren.
Bel dan kunt de klantenservice van het CBR als je in een van deze situaties zit. Zij helpen je dan verder.

Ongeval of aangehouden?

Bij een ongeval ben je gewoon verzekerd.
De politie kan altijd zien of je mag rijden met uw verlopen rijbewijs. Het staat niet op je rijbewijs, maar zij kunnen dit controleren in het centraal Rijbewijzenregister van de RDW.
Kom je in aanraking met de politie, omdat je niet veilig rijdt? Bijvoorbeeld vanwege de medische situatie, of omdat je met alcohol of drugs hebt gereden? Dan meldt de politie dit aan het CBR. Het CBR kan dan besluiten dat je niet meer mag rijden met een verlopen rijbewijs.
Bron: CBR 

Voor meer artikelen klik hier