default-header
HomeNieuwsReisbestemming Toscane: geen plastic bestek!

Reisbestemming Toscane: geen plastic bestek!

Geen onderdeel van een categorie

zondag 23 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

We lichten even een tipje van de sluier op: volgend jaar gaan we weer een reis organiseren naar Toscane, een van de mooiste gebieden in Italië. We nodigen iedereen uit om mee te gaan, maar…… Toscane wil niet dat mensen plastic bordjes, bestek en bekertjes meenemen naar de glooiende stranden in dit paradijselijke landschap. Vanaf deze zomer moet de kust ‘plastic vrij’ zijn. Samen met de gemeenten en zo’n 900 strandtenten heeft de regio een convenant getekend dat het gebruik van plastic wegwerpplastic verbiedt. 

Stranden

Wie volgend jaar dus met ons mee gaat en zich op het strand neer wil vleien, kan dat gerust doen. Maar dan zonder plastic bestek, bordjes en bekertjes! Wie dat toch doet, moet rekening houden met een boete. Want de regio wil niet dat er nog meer plastic op het strand en in de Middellandse Zee terecht komt.

Europees verbod

De regio loopt daarmee vooruit op een Europees verbod voor wegwerpplastic dat in 2021 ingaat. Strandtenthouders in Toscane schakelen nu al over op recyclebare wegwerpborden, -vorken, -lepels, -messen en -bestek. Want ook zij balen van de ontsierende aanblik van achtergelaten plastic op de anders zo mooie stranden.
Ook in veel bedrijfsrestaurants is wegwerpplastic in Toscane voortaan taboe. In serieuze restaurants en hotels, die wij bezoeken, bestaat dat probleem niet. Daar is het bestek van metaal en de borden van porselein, zoals het hoort…..

Middellandse Zee

Het Wereld Natuur Fonds WNF publiceerde in juni een rapport waaruit blijkt dat de concentratie microplastics in de Middellandse Zee een van de hoogste ter wereld is. In het toeristische zomerseizoen neemt de vervuiling met maar liefst 40 procent toe! Met name toeristen dumpen enorme hoeveelheden plastic afval dat uiteindelijk in zee terecht komt.

Voor meer artikelen klik hier