suikertaks, frisdrank,

Regering wil geen suikertaks voor frisdranken

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is niet van plan een suikertaks in te voeren op frisdranken. Meerdere partijen in de Tweede Kamer drongen daar vergeefs op aan. Blokhuis gelooft liever de industrie, die beloofde zelf iets te zullen doen aan het verminderen van suiker in drank en voedsel. Blokhuis wil de industrie echter geen wettelijke verplichting opleggen. Dat doet ons het ergste vrezen.
 

Sprookjes

 
Hartpatiënten Nederland is verbaasd en verdrietig over de houding van onze regering waar het gaat om het terugdringen van suiker uit onze voeding. Eerder bleek al dat onze regering geen enkele moeite heeft met het sponsoren door Coca Cola van het voorzitterschap van Roemenië van de Europese Unie. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet bij die gelegenheid weten geen gevaar voor belangenverstrengeling te zien. Echt wel! Die in Den Haag geloven in sprookjes, of ze maken ons gewoon wat wijs.
 

Obesitas

 
Met zo’n sponsor wordt het nooit wat met het terugdringen van suiker uit ons voedsel, lieten we toen al weten.  In een tijd waarin de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt over een ‘obesitasepidemie’, is dergelijke sponsoring ongepast. Temeer omdatte veel suikergebruik leidt tot suikerziekten en hart- en vaatproblemen.
 

Winsthonger

 
Het kabinet lijkt geen enkele moeite te willen doen deze zorgen weg te nemen. En dat is teleurstellend. Wij geloven er niets van dat de industrie iets gaat doen aan suikers in het voedsel. Want suikers verleiden mensen nog meer te consumeren, en dat vult de zakken van de industrie beter in hun onaflatende winsthonger. Dus waarom zou die industrie dan suiker verminderen? Dat is hetzelfde als zeggen: we willen minder winst gaan maken. Dat gaat dus niet gebeuren. Doodzonde!

Reacties (1)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Wat is simpeler dan via suikertaks frisdrank minder aantrekkelijk maken voor de mensen. De industrie zou dan zelf in actie kunnen komen om de daardoor teruglopende omzetten terug te winnen middels het in de markt zetten van minder ongezonde producten. Dat is toch geen dwang opleggen aan de producenten?! Ook zou nog iets bereikt kunnen worden via het b.t.w. tarief: hoog voor ongezond, laag voor gezond.
  Hippo

  sep 04, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.