default-header
HomeNieuwsRegering wil geen suikertaks voor frisdranken

Regering wil geen suikertaks voor frisdranken

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 4 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is niet van plan een suikertaks in te voeren op frisdranken. Meerdere partijen in de Tweede Kamer drongen daar vergeefs op aan. Blokhuis gelooft liever de industrie, die beloofde zelf iets te zullen doen aan het verminderen van suiker in drank en voedsel. Blokhuis wil de industrie echter geen wettelijke verplichting opleggen. Dat doet ons het ergste vrezen.

Sprookjes

Hartpatiënten Nederland is verbaasd en verdrietig over de houding van onze regering waar het gaat om het terugdringen van suiker uit onze voeding. Eerder bleek al dat onze regering geen enkele moeite heeft met het sponsoren door Coca Cola van het voorzitterschap van Roemenië van de Europese Unie. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet bij die gelegenheid weten geen gevaar voor belangenverstrengeling te zien. Echt wel! Die in Den Haag geloven in sprookjes, of ze maken ons gewoon wat wijs.

Obesitas

Met zo’n sponsor wordt het nooit wat met het terugdringen van suiker uit ons voedsel, lieten we toen al weten.  In een tijd waarin de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt over een ‘obesitasepidemie’, is dergelijke sponsoring ongepast. Temeer omdatte veel suikergebruik leidt tot suikerziekten en hart- en vaatproblemen.

Winsthonger

Het kabinet lijkt geen enkele moeite te willen doen deze zorgen weg te nemen. En dat is teleurstellend. Wij geloven er niets van dat de industrie iets gaat doen aan suikers in het voedsel. Want suikers verleiden mensen nog meer te consumeren, en dat vult de zakken van de industrie beter in hun onaflatende winsthonger. Dus waarom zou die industrie dan suiker verminderen? Dat is hetzelfde als zeggen: we willen minder winst gaan maken. Dat gaat dus niet gebeuren. Doodzonde!

Voor meer artikelen klik hier