default-header
HomeNieuwsRecept: Buddahbowl

Recept: Buddahbowl

Recepten

vrijdag 13 november 2020, door Hartpatiënten Nederland

Een buddahbowl is super populair. En eigenlijk niks anders dan een lekkere verzameling van hapjes, in een kom, met een lekkere dressing er overheen. Hieronder geef ik wat tips hoe je zelf een lekkere buddahbowl kan samenstellen, en een voorbeeldrecept zoals je de bowl kan maken.

Wil je de video van het recept bekijken? Ga dan naar de besloten Facebook-groep Healthy Cooking @ home.

Tips voor lekkere vulling:
Kies bijvoorbeeld van elk rijtje 1 of 2 dingen uit en je bent er:

Quinoa | Bloemkool- of broccolirijst | Gekookte of gepofte boekweit | Wilde rijst | Kikkererwten | Linzen

Tempeh | Tofu | Gebakken paddestoelen | Scrambled egg

Zoete aardappel | Pompoen | Pastinaak | Knolselderij | Bieten

Avocado | Tomaat | Komkommer | Radijs | Sla

Bloemkool | Broccoli | Boerenkool | Spinazie | Gebakken ui

Feta | Geitenkaas

Notendressing | Dunne hummus (evt van bieten of bloemkool) | Yoghurtdressing

Maak af met diverse kruiden en specerijen, het is lekker en extra speciaal om verschillende smaken aan je ingrediënten te geven.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram zoete aardappel of pompoen
  • 1 middelmaat broccoli
  • 100 gram bloemkoolrijst
  • 150 gram tempeh, tofu of vegetarische kipstukjes
  • 1 el bouillonpoeder
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el chilipoeder of chilivlokken (meer of minder naar smaak)
  • 1 el shoarmakruiden

Voor de amandeldressing

  • 50 gram hele amandelen
  • 1 el rode wijn azijn
  • 1 el mosterd
  • 2 el creme fraiche, soja of kokosyoghurt
  • 30 ml plantaardige melk
  • 1 tl zoetstof (naar smaak)
  • zout & peper

INSTRUCTIES

  1. Doe de amandelen in een kom met lauw water, laat trekken voor minimaal 30 min.
  2. Snijd de champignons in kwarten, de broccoli in roosjes (bewaar de stam voor broccolirijst), de proteïne (tempeh, tofu, vega kip) in plakken en de zoete aardappel of pompoen in blokjes
  3. Maak een marinade van milde olijfolie en de shoarmakruiden, gehakte knoflook en marineer je proteïne hierin.
  4. Rooster de noten op laag vuur en houdt ze af en toe in beweging om verbranden te voorkomen.
  5. Zet een kookpan met water op het vuur, voeg hier de bouillon en zout aan toe. Kook de broccoli circa 4 min, controleer met een vork. Meng de chilivlokken door de broccoli
  6. Bak de tempeh, tofu of vega kip in circa 6 minuten krokant.
  7. Bak de zoete aardappel of pompoen in circa 6 minuten tot ze zacht zijn. Voeg hier het komijnzaad en de korianderpoeder aan toe
  8. Meng alle ingredienten voor de dressing door elkaar
  9. Maak je bord op en serveer de buddahbowl met de dressing

Dit recept is van Iris Heuer van GreenTwist.


Geef een reactie