default-header
HomeNieuwsRandstad net zo smerig als vijf tot tien sigaretten per dag paffen

Randstad net zo smerig als vijf tot tien sigaretten per dag paffen

Geen onderdeel van een categorie

zaterdag 14 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Wonen bij Schiphol is net zo slecht als roken. Smerige lucht veroorzaakt jaarlijks de dood van 10.000 tot 15.000 Nederlanders. De risico’s zijn vooral groot rond Amsterdam, Schiphol en in Rotterdam, schrijft RTL Nieuws op basis van nieuw onderzoek van het RIVM. Hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck stelt dat de risico’s in de randstad drie keer zo hoog zijn als in Drenthe, Groningen of de Waddeneilanden. Wie in de Randstad woont, loopt meer risico’s op hart- en vaatziekten of longaandoeningen.
Aan de luchtvervuiling sterven vijftien keer zoveel mensen als aan ongelukken in het verkeer, aldus de hoogleraar. “De Randstad is één van de meest vervuilde gebieden van Europa. En toch wonen er enorm veel mensen boven op elkaar”, zegt Van Schayck op RTL Nieuws.
“Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden”, zei de hoogleraar tegen RTL Nieuws. Amsterdam is een fantastische stad, maar zeker niet gezond. Net als andere sterk vervuilde plekken. Je rookt op de meest vervuilde plekken ongemerkt elke dag vijf tot tien sigaretten.”
Kijk hier voor meer informatie

Voor meer artikelen klik hier