default-header
HomeNieuwsRadar over gezonde leefstijl om van medicijnen af te komen

Radar over gezonde leefstijl om van medicijnen af te komen

Geen onderdeel van een categorie

maandag 20 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Wil je ook dolgraag af van die dagelijkse portie metformine, of van andere diabetesmedicijnen? En van die pijnlijke bijwerkingen van statines. Gewoon stoppen met statines? Dat kan namelijk in veel gevallen best wel! Maar daar moet wel iets tegenover staan! Radar besteedt vanavond op NPO 1 aandacht aan alternatieven.

Vorige week besteedde Radar aandacht aan de enorme nadelen die samenhangen met cholesterolverlagers, oftewel statines. Vanavond staat een gezonde leefstijl centraal. Daarmee kun je niet alleen van de statines af, maar in veel gevallen ook stoppen of althans minderen met de diabetesmedicijnen.
Voor jezelf heeft dit dus voordelen, maar ook voor onze samenleving als geheel: de toenemende vervuiling van het oppervlakte water (beken, rivieren) met afvalstoffen van medicijnen. Daarnaast kunnen we vele miljarden besparen op de diabeteszorg door het inzetten van Leefstijl Als Medicijn. Het kabinet kan jaarlijks twee miljard euro besparen op diabeteszorg, zegt een groep hoogleraren, artsen en (voedings-)deskundigen. In een opiniestuk in NRC schrijven ze dat bijna 40 procent van de patiënten met diabetes type 2 zonder medicijnen kan na een zogenoemde leefstijlinterventie!
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg vanavond mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen. In deze uitzending gaat Radar in op leefstijlaanpassingen in plaats van medicijnen.
Weet wat je eet, is het devies. Dus gewoon natuurlijk voedsel en geen ultraprocessed fabrieksvoer.
Meer mensen hebben een weerstand tegen medicatie, onder meer vanwege de bijwerkingen. Zij passen hun leefstijl aan en gaan gezonder eten en meer bewegen, blijkt vanavond tijdens de uitzending.
Antoinette neemt een aantal voedingspatronen onder de loep, en laat zien welke laagdrempelige initiatieven er zijn op het gebied van bewegen.
Let op: overleg met je arts!
Stop nooit zomaar met medicijnen, overleg met je arts voor je stopt met medicijnen.  

Voor meer artikelen klik hier