NPO 1, Radar, cholesterolverlagers, (voedings-)deskundigen, hoogleraren, artsen, NRC

Radar over gezonde leefstijl om van medicijnen af te komen

Wil je ook dolgraag af van die dagelijkse portie metformine, of van andere diabetesmedicijnen? En van die pijnlijke bijwerkingen van statines. Gewoon stoppen met statines? Dat kan namelijk in veel gevallen best wel! Maar daar moet wel iets tegenover staan! Radar besteedt vanavond op NPO 1 aandacht aan alternatieven.
 
Vorige week besteedde Radar aandacht aan de enorme nadelen die samenhangen met cholesterolverlagers, oftewel statines. Vanavond staat een gezonde leefstijl centraal. Daarmee kun je niet alleen van de statines af, maar in veel gevallen ook stoppen of althans minderen met de diabetesmedicijnen. 
 
Voor jezelf heeft dit dus voordelen, maar ook voor onze samenleving als geheel: de toenemende vervuiling van het oppervlakte water (beken, rivieren) met afvalstoffen van medicijnen. Daarnaast kunnen we vele miljarden besparen op de diabeteszorg door het inzetten van Leefstijl Als Medicijn. Het kabinet kan jaarlijks twee miljard euro besparen op diabeteszorg, zegt een groep hoogleraren, artsen en (voedings-)deskundigen. In een opiniestuk in NRC schrijven ze dat bijna 40 procent van de patiënten met diabetes type 2 zonder medicijnen kan na een zogenoemde leefstijlinterventie!
 
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg vanavond mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen. In deze uitzending gaat Radar in op leefstijlaanpassingen in plaats van medicijnen.
 
Weet wat je eet, is het devies. Dus gewoon natuurlijk voedsel en geen ultraprocessed fabrieksvoer.
 
Meer mensen hebben een weerstand tegen medicatie, onder meer vanwege de bijwerkingen. Zij passen hun leefstijl aan en gaan gezonder eten en meer bewegen, blijkt vanavond tijdens de uitzending.
 
Antoinette neemt een aantal voedingspatronen onder de loep, en laat zien welke laagdrempelige initiatieven er zijn op het gebied van bewegen.
 
 
Let op: overleg met je arts!
 
Stop nooit zomaar met medicijnen, overleg met je arts voor je stopt met medicijnen.  
 
 

Reacties (2)

 • afbeelding van W.Trabsky
  W.Trabsky ( )

  Uw laatste toevoeging, nl dat je nooit moet stoppen met medicatie zonder overleg met de arts, is veelzeggend; blijkbaar durft u het risico (claims!) t.g.v. uw stellingname niet echt aan.
  Ik veronderstel dat u zich met uw stellingname met name richt op patiënten. Mensen die al een coronair vaatlijden hebben of zelfs een hartinfarct en/of bypassoperatie achter de rug hebben.
  Toch wordt die doelgroep in uw berichten niet specifiek benoemd. De vraag blijft dus toch: wie adressert u nu eigenlijk? Mensen die uit voorzorg statines gebruiken of diegenen die reeds een hartziekte hebben (gehad)? Gaarne meer duidelijkheid in de generieke berichtgeving hierover!

  mei 20, 2019
 • afbeelding van A. Boers
  A. Boers ( )

  Vanaf mijn 38e, hartinfarcten, oorzaak familiair, gezond geleefd, veel beweging(sportieve activiteiten), zout beperkt. Ben niet te zwaar, zeer goede conditie. Rond 2000 moest ik statines gaan slikken vanwege die norm. Mijn cholesterol was 3.3 niet eens zo hoog, maar minder kans op........Al die jaren aangegeven, besproken, zelf gestopt, wel 6 soorten gekregen, ook het "natuurlijke" gebruikt. De spierklachten bleven. Ik mocht NIET stoppen, werd gewaarschuwd voor hoge risico's. Tenslotte laatste jaren 6x spontane spierscheuringen. Overigens in veel studies, onderzoeken blijft men ontkennen dat deze bijwerkingen er zijn. In 2017, plots diagnose: ernstige hartfalen, pompfunctie 17%. Ik kreeg Repatha injecties en na 3 maanden LDL 1. vasculair internist, cardiologen uiterst tevreden. Maar tja: leef ik nu langer? Levensverwachting: niet lang nog. M.i. kunnen alleen onderzoeken breed, jarenlang en weinig variabelen en onder 100.000 mensen b.v. iets ontdekken over wat wel en niet juist is. Ik vind: gezonde leefstijl en voeding geeft de meeste garanties op "een lang leven". Ik vind, dat dit door ziektekostenverzekeringen en overheid moet worden vergoed. PREVENTIE!!!

  mei 20, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.