default-header
HomeNieuwsRaad van State oordeelt: gegevens schadelijke stoffen olieraffinaderijen moeten openbaar

Raad van State oordeelt: gegevens schadelijke stoffen olieraffinaderijen moeten openbaar

vrijdag 7 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) moet de concentraties van schadelijke stoffen openbaar maken die vier olieraffinaderijen uitstoten. Dat heeft de Raad van State
bepaald in een zaak die Stichting Natuur en Milieu in 2007 tegen de dienst heeft aangespannen. 'De Raad van State is het met ons eens dat het publiek recht heeft om te weten welke concentraties schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen,' zegt Sijas Akkerman van Natuur en Milieu. Het gaat om de olieraffinaderijen van BP, Esso, Shell en Kuwait Petroleum Europoort. Via de schoorsteen van de raffinaderijen komen onder andere NOx (stikstofoxiden) en SO2 (zwaveldioxiden) in de lucht terecht. Deze stoffen leiden tot schade aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten. Geschat wordt dat jaarlijks achttienduizend mensen in Nederland voortijdig overlijden door deze luchtvervuiling.

Natuur en Milieu heeft de concentratiegegevens van deze stoffen nodig om te kunnen beoordelen of de raffinaderijen gebruik maken van de best beschikbare technieken om deze vorm van luchtverontreiniging zoveel mogelijk te beperken. Deze technieken zijn sinds 2007 door de EU verplicht gesteld. De Rechtbank Rotterdam stelde Natuur en Milieu al in 2008 en 2009 hierover in het gelijk. Echter, de provincie Zuid-Holland c.q. DCMR accepteerde de uitspraken van de rechtbank niet en tekende hoger beroep aan tegen de laatste uitspraak. Andere (grote) bedrijven maakten in het verleden geen probleem van de openbaarheid van hun concentratiegegevens. Helaas was een jarenlange juridische strijd nodig om deze gegevens van de raffinaderijen te krijgen. De uitspraak van de Raad van State voorkomt dat dit bij andere bedrijven in de toekomst nodig zal zijn.

Bron: Energieportal


Geef een reactie