default-header
HomeNieuwsPvdA wil meldplicht voor big farmageld aan zorg

PvdA wil meldplicht voor big farmageld aan zorg

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 1 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Farmaceutische bedrijven moeten worden verplicht melding te maken van alle donaties en betalingen aan zorgverleners en zorginstellingen. Ook producenten van hulpmiddelen moeten daartoe verplicht worden, wil het PvdA-Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen. Zij wil dat dit in de wet wordt vastgelegd. Zij diende hiervoor gisteren een wetsvoorstel in.

Sinds 2012 bestaat er weliswaar een Transparantieregister, waar farmaceutische bedrijven en de hulpmiddelenindustrie vrijwillig betalingen van meer dan 500 euro aan zorgverleners kunnen melden. Met de nadruk op vrijwillig. Het hóeft dus niet. Niet iedereen maakt kortom gebruik van dit register. Veel betalingen zijn er niet in terug te vinden. Dit jaar nog wordt de werking van dit register geëvalueerd.
Ploumen loopt alvast op die evaluatie vooruit. Zij wil een meldplicht voor giften, vergoedingen en betalingen van 50 euro en hoger.
Ook ,,trucjes’’ om betalingen onzichtbaar te maken moeten tot het verleden gaan behoren. Het komt immers voor dat een secretaresse, groothandel, hulpmiddelenleverancier of bibliotheek als ,,tussenpersoon’’ functioneren. Ploumen wil dat ook dit soort zaken voortaan verplicht gemeld worden. Iets dergelijks geldt voor betalingen aan stichtingen die het geld vervolgens verdelen onder medici.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie