default-header
HomeNieuwsPSV-stadion als eerste in Nederland hartveilig

PSV-stadion als eerste in Nederland hartveilig

Reanimatie

woensdag 4 juni 2025, door Hartpatiënten Nederland

Het stadion van PSV in Eindhoven is als eerste in Nederland hartveilig. Iedereen in het Philips-stadion weet hoe te handelen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Daarvoor is ook een groot aantal Automatische Externe Defibrillators (AED’s) in en rond het stadion geplaatst. PSV hoopt dat andere stadions in den lande het goede voorbeeld zullen volgen.

Aanleiding is de wedstrijd PSV-Ajax in oktober 2023. Een supporter op de tribune schreeuwde naar stewards: “Waar is de AED? Waar is de AED?” Andere supporters bogen zich intussen over een fan, die bewusteloos was geraakt. Een grote groep supporters maakte door massaal te zwaaien aan de rest van het stadion duidelijk dat iemand onwel was geworden. De scheidsrechter legde het spel daarop tijdelijk stil. Clubartsen van beide ploegen boden vervolgens hulp.

Wake-up-call

Hoewel het achteraf niet om een hartstilstand ging maar om een epilepsie-aanval, bleek het voorval voor Philips en PSV een wake-up-call, legt woordvoerder Ard Bierens van de Eindhovense topclub uit. “Philips nam daarop het initiatief om in het stadion 25 extra defibrillators te plaatsen, en nog eens dertien in de PSV trainingscampus De Herdgang, 38 in totaal. Ongeveer een verdubbeling van het aantal dat er al was”, aldus Bierens.

Het stadion heeft ruimte voor 35.000 toeschouwers. “Voorafgaand aan elke wedstrijd wordt een filmpje getoond. Daarin wordt uitgelegd hoe een defibrillator werkt, in vier eenvoudige stappen. Die bewustwording vinden we belangrijk. Plus dat mensen weten dat er altijd een AED vlakbij in de buurt is, binnen en buiten het stadion. Dat geeft mensen een gerust en veilig gevoel.”

De twaalfde man

Tot voor kort wisten veel mensen niet hoe te handelen wanneer iemand onwel werd. “De video voor de wedstrijd laat mensen zien hoe ze de juiste hulp kunnen bieden”, aldus Bierens. De video maakt vast onderdeel uit van de ‘pre-match-show’, wat uniek is in de voetbalwereld. “Hiermee is de ‘twaalfde man’ niet alleen een supporter, maar wordt hij ook een potentiële levensredder”, aldus Bierens.

Cursus

“Stewards en spelers krijgen bovendien een speciale cursus reanimeren en omgaan met de AED. Ze zijn dus getraind, weten hoe om te gaan met een plotse hartstilstand. Het was ook een vraag die door de spelers gesteld werd: kunnen we hierin getraind worden, stel dat iemand door een hartstilstand getroffen wordt, dan willen we weten hoe te handelen.”

Lovende reacties

De reacties vanuit supporters en de stad waren volgens Bierens positief. “Al bij de aankondiging van het hartveilig maken van het stadion vielen er veel lovende woorden. Er was veel interesse. Mensen vroegen: waar hangen ze. Er kan immers altijd een moment komen dat hulp nodig is. Door de video zijn supporters weerbaarder bij een medisch noodgeval. In de video doet aanvoerder Luuk de Jong ook de oproep: doe iets!”

Het verschil maken

President Sylvia van Es van Philips Nederland zegt dat de veiligheid in het Philips Stadion haar zeer aan het hart gaat. Het medisch noodgeval bij PSV-Ajax “heeft ons opnieuw laten zien hoe cruciaal snelle actie en de juiste middelen zijn om in noodsituaties het verschil te maken.” Met het plaatsen van de nieuwe AED’s hoopt Philips bovendien de bewustwording rond hartveiligheid te vergroten, aldus Van Es. “Ook willen we anderen inspireren om vergelijkbare stappen te zetten. Samen kunnen we beter zorg toegankelijk maken voor meer mensen.”

Uniek in zijn soort

Het initiatief is de eerste in zijn soort in Nederland en benadrukt het belang van hartveiligheid op drukbezochte locaties, aldus Philips en PSV. Algemeen Directeur Marcel Brands van PSV wijst erop dat technologie levens kan redden, “maar alleen als mensen weten hoe te handelen”, legt hij uit. Door de inzet van de juiste middelen “zorgen we dat elke seconde telt”.

Levensgevaar

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. In zo’n geval is er sprake van acuut levensgevaar, en raken hersencellen al binnen vier tot zes minuten onherstelbaar beschadigd. In het Philips Stadion en op PSV Campus De Herdgang is snelle hulp nu binnen handbereik.

De AED’s zijn volgens PSV strategisch geplaatst, worden duidelijk aangegeven en zijn daardoor makkelijk te vinden. Zo’n apparaat is beschikbaar binnen één tot twee minuten lopen. Om de betrouwbaarheid te vergoten worden de AED’s periodiek door ProCardio gecontroleerd en onderhouden.

Meer weten over reanimatie:

Wie meer wil weten hoe levens van anderen te redden, is er de speciale reanimatie-app: Klik hier

 

Tekst: Henri Haenen
Foto: Sylvia van Es, President Philips Nederland & Marcel Brands, algemeen directeur PSV

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine


Geef een reactie