default-header
HomeNieuwsProficiat! Joop Bouma en Jet Schouten journalist van het jaar!

Proficiat! Joop Bouma en Jet Schouten journalist van het jaar!

vrijdag 15 februari 2019, door Hartpatiënten Nederland

Vanwege hun opzienbarende en onthullende onderzoek naar medische implantaten zijn Jet Schouten en Joop Bouma verkozen tot Journalist van het Jaar 2018. Dat maakte de nieuwssite voor journalisten Villamedia donderdag bekend. De jury, bestaande uit de redactie van Villamedia en de adviesraad, was unaniem in haar keuze.

 
Vanwege hun opzienbarende en onthullende onderzoek naar medische implantaten zijn Jet Schouten en Joop Bouma verkozen tot Journalist van het Jaar 2018. Dat maakte de nieuwssite voor journalisten Villamedia donderdag bekend. De jury, bestaande uit de redactie van Villamedia en de adviesraad, was unaniem in haar keuze. 
 
Joop Bouma, werkzaam voor Trouw, is ook voor Hartpatiënten Nederland geen onbekende. Ruim tien jaar geleden schreef hij het boek Slikken, waarin hij een ontluisterend beeld schetst van de schraapzucht van de farmaceutische industrie, waarbij het belang van de patiënt bepaald geen prioriteit heeft. Nu dus een prestigieuze prijs! 
 
De jury die de prijs toekent, laat zich in Villamedia lovend uit over Bouma en zijn collega Jet Schouten van Radar. ,,Op initiatief van Schouten en Bouma onderzochten in totaal 250 journalisten in tientallen landen de regelgeving rondom medische implantaten en legden zij bloot dat daar van alles mee mis is. Regels ontbreken of worden slecht toegepast waardoor patiënten wereldwijd onverantwoorde risico’s lopen. De omvang van het onderzoek, de complexiteit door de internationale samenwerking en de impact maken dat Schouten en Bouma volgens Villamedia aanspraak maken op de titel Journalist van het Jaar 2018.’’
 
De feestelijke bekendmaking vond donderdag plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De winnaars werden bekendgemaakt door Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum.
 
In ons zojuist verschenen HartbrugMagazine staat een interview met de prijswinnaar Joop Bouma. Hier alvast een deel uit dat interview:
 

Interview met Joop Bouma in ons HartbrugMagazine van februari:

 
Als ie ’t niet goed doet, kan die er dan ook weer uit? Dat is een vraag die elke patiënt aan zijn dokter zou moeten stellen als de arts een implantaat voorschrijft. Zoals een pacemaker of ICD. Plus: vraag áltijd om een second opinion, en: weet dat nieuw niet altijd beter is.
Dat advies geeft Joop Bouma, die als onderzoeksjournalist van dagblad Trouw betrokken is bij een wereldwijde research naar implantaten. De resultaten van dat onderzoek waren schokkend. Anders dan medicijnen worden implantaten nauwelijks getest voor ze op de markt komen. Vaak gaat het goed, maar soms blijken ze defect. En als ze eenmaal geïmplanteerd zijn, dan heb je ze er niet zo makkelijk weer uit als het misgaat. Met de accu bijvoorbeeld. Of wanneer er een infectie ontstaat.
 
Artsen, vertelt Bouma, schrijven een implantaat met de beste bedoeling voor. Maar zij krijgen hun informatie vooral van de fabrikant. Het is daarom altijd beter bij een andere arts om een second opinion te vragen.
 
Op internet is maar weinig onafhankelijke informatie te vinden over implantaten. De informatie die er is, ligt bij de toezichthouder, de Inspectie voor de Gezondheidszorg  en Jeugd (IGJ), maar deze overheidsinstantie is niet erg open, zo heeft Bouma ervaren. Je kunt als patiënt bijna nergens met klachten terecht. En de dokter heeft nauwelijks tijd om de patiënt te vragen naar hoe het met de stent, ICD of pacemaker gaat. Dat krijg je ervan als je voor elke patiënt maar zes minuten mag uittrekken. 
 

Wandeling

 
Het begon met een wandeling. Joop Bouma, redacteur bij dagblad Trouw, en zijn collega Jet Schouten van Radar spraken in 2016 tijdens een lange tocht over de hei bij Hilversum met elkaar over implantaten. Waar kunnen patiënten onafhankelijke informatie vinden over hun implantaat? Wat krijgen ze te horen over bijwerkingen, en over dingen die niet goed gaan? Joop Bouma vond de internationale organisatie van onderzoeksjournalisten ICIJ bereid mee te werken aan een wereldwijd onderzoek. Jet Schouten schreef een onderzoeksvoorstel, en dat werd in Washington door zestig journalisten besproken. Ruim 250 journalisten uit 36 landen zetten uiteindelijk hun tanden in het verhaal.
 ,,Al direct bleek dat er vrijwel geen openbare bestanden waren over implantaten’’, vertelt Bouma. ,,We vroegen ons af of de controle vooraf wel goed was.’’ In totaal dienden die 250 journalisten samen zo’n 1500 WOB-verzoeken in . ,,Het beantwoorden van onze vragen werd enorm vertraagd, vooral door het bedrijfsleven. De eerste antwoorden kregen we pas begin november 2018, anderhalf jaar na het indienen van ons verzoek. De gezondheidsinspectie  stuurde ons documenten, die grotendeels onleesbaar waren gemaakt. Want men wilde de relatie tussen inspectie en beroepsgroep niet beschadigen, heette het. Die relatie is blijkbaar belangrijker dan het geven van informatie aan patiënten. Je moet bedenken: fabrikanten zijn verplicht om bijwerkingen en incidenten te melden. Eigenlijk moet je daar niet om hoeven vragen.’’
 
Ook de rest van het interview lezen? Kijk dan snel in ons Magazine! U heeft er geen? Bel dan tijdens kantooruren naar 085 081 1000 of mail naar roermond@hartpatienten.nl en vraag om een gratis exemplaar van het magazine.

 


Geef een reactie