default-header
HomeNieuwsPrimeur UMC Utrecht: speciale biologische hartklep uitkomst voor jonge hartpatiënt

Primeur UMC Utrecht: speciale biologische hartklep uitkomst voor jonge hartpatiënt

woensdag 9 augustus 2017, door Hartpatiënten Nederland

Het UMC Utrecht heeft een primeur in de Benelux met het plaatsen van een speciale biologische hartklep die vooral voor jongere patiënten een grote vooruitgang is.

Het UMC Utrecht heeft een primeur in de Benelux met het plaatsen van een speciale biologische hartklep die vooral voor jongere patiënten een grote vooruitgang is. Cardiothoraxchirurg Willem Suyker heeft de klep geplaatst: “Deze klep is een doorbraak voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl.”
 
Bijzonder aan deze klep is een nieuw ontwikkelde weefselbehandeling, waardoor  hij naar verwachting langer zijn goede functie kan behouden. Willem Suyker: “En het scheelt operaties. Deze klep heeft namelijk een uitzetbaar randje waardoor artsen er via de lies makkelijker een tweede klep in kunnen zetten. Mocht dat ooit nodig zijn. Kortom een forse gezondheidswinst op meerdere fronten.”
 

Minder operaties

Operaties hebben een grote impact op het leven van een patiënt. Met deze nieuwe klep wordt de kans op vervolgoperaties verminderd. Willem Suyker heeft de nieuwste klep geplaatst bij de 26-jarige Kiki Bleeker. Zij past precies in de doelgroep: door de ingreep kan zij haar leven oppakken en leven zoals elke gezonde jonge vrouw.  Bleeker is professioneel paardrijdster en heeft ambities om binnen het Nederlandse team dressuur te rijden. Dat doel komt nu weer binnen handbereik.
 

Zwangerschap mogelijk

Daarnaast hoeft met deze klep ook geen antistollingsmedicatie te worden geslikt doordat hij biologisch is. Voor jonge patiënten als Kiki  is dat geweldig nieuws omdat een eventuele zwangerschap zo mogelijk blijft. 

 

Minder kalkafzetting

De drie hartklepblaadjes in deze nieuwe biologische hartklep zijn gemaakt van weefsel van een rund en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Daardoor ontstaat er minder snel kalkafzetting op de blaadjes. 
 
 

 


Geef een reactie