Primeur in Catharina Ziekenhuis: nieuw medisch hulpmiddel voor zeer complexe dotterbehandelingen

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het eerste centrum in Nederland dat een nieuw product in gebruik heeft genomen voor zeer complexe dotterbehandelingen. Het gaat om de Telescope Guide Extension Catheter van Medtronic. Deze katheter stelt gespecialiseerde cardiologen in staat om op moeilijk te bereiken plekken binnen het vaatstelsel te komen.
 

Vernauwde aderen

“Bij het dotteren breng ik via de lies of de pols een hol slangetje naar de plaats van de vernauwing in de kransslagader. Door dat slangetje kan ik een ballon opvoeren, die de vernauwing wegdrukt. Daarna kan ik een stent - een soort balpenveertje - door datzelfde slangetje vervoeren die de vaatwand extra ondersteuning geeft op de vernauwde plek. Dit nieuwe hulpmiddel is een verlenging van dat slangetje. Hierdoor kan ik nog verder doordringen in kleine, vernauwde aderen waardoor het mogelijk wordt  om nog complexere dotterbehandelingen uit te voeren,” aldus dr. Koen Teeuwen, interventiecardioloog in het Catharina Ziekenhuis en gespecialiseerd in complexe dotterbehandelingen.
 

Elders uitbehandeld

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland en heeft door de jaren heen al een reputatie opgebouwd als gespecialiseerd centrum voor deze complexe dotterbehandelingen. Het is een last-resort ziekenhuis voor mensen met onbehandelbare pijn op de borst. “Wij zijn hierin gespecialiseerd en gaan door waar andere centra stoppen. Hartpatiënten die elders uitbehandeld zijn, kunnen wij in veel gevallen toch helpen,” aldus Teeuwen.
 

Reacties (1)

  • afbeelding van De vries
    De vries ( )

    Ik heb in 2000 een by pass operatie ondergaan waarvoor de borstaders zijn gebruikt. Tot vorig jaar met een prima resultaat, maar bij controle constateerde men in het LUMC dat een van de by passes grotendeels verstopt zat en niet gedotterd kon worden omdat de bocht die de ader maakt te scherp is. Wellicht dat dit een oplossing kan zijn.??

    dec 18, 2019

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.