default-header
HomeNieuwsPlacenta indicator hart- en vaatziekten

Placenta indicator hart- en vaatziekten

AandoeningBehandelingBijwerkingen

donderdag 10 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

De placenta van een vrouw die tijdens haar zwangerschap te maken kreeg met zwangerschapsvergiftiging, bevat eigenschappen die mogelijk kan voorspellen of zij ook een verhoogd risico loopt op een hartinfarct. Dat onderzoekt Chahinda Ghossein-Doha, cardioloog in opleiding. Ze doet onderzoek naar de eigenschappen van placenta’s om deze te kunnen gebruiken als screening voor hart- en vaatziekten.

Chahinda Ghossein-Doha

 

“Een zwangerschap is een ware stresstest voor hart en vaten”, vertelt Ghossein-Doha. “Een vrouw krijgt er tijdens de zwangerschap eigenlijk twee nieuwe organen bij: het kind en de placenta. Om deze van voldoende voedingsstoffen te kunnen voorzien, maakt het lichaam 40 procent meer bloed aan. Het hart moet daarom harder en sneller pompen om het bloed over het lichaam te verspreiden en de vaten zetten wijder uit om al dat bloed te kunnen herbergen. Het hart wordt groter en dikker; zwangere vrouwen ontwikkelen een zogeheten ‘sporthart’ zoals we dat ook bij topatleten zien.”

Onderliggend defect

Als alles goed gaat, krijgen de placenta en de baby automatisch voldoende bloed en blijft er nog voldoende over voor de moeder, waardoor de bloeddruk stabiel blijft. Toch is dat niet altijd zo:

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.