Pillentoerisme naar Belgische apotheken

Pillentoeristen gaan massaal voor medicijnen naar België. Dat schreef Omroep Brabant afgelopen weekend. De verslaggever van de omroep toog naar het Belgische Essen, waar apotheker Winde Thys van apotheek De Grens veel Nederlandse pillentoeristen over de vloer krijgt. 

De telefoon bij deze apotheek staat roodgloeiend. Veel Brabanders bellen hem omdat die op zoek zijn naar merkmedicijnen, die in ons land niet meer te krijgen zijn. De Belgische apotheken hebben daarvan vaak nog zat in voorraad, aldus de omroep. 

Drie op tien klanten die bellen komen uit Nederland. Vaak met Nederlands doktersrecept. "Meestal kunnen de mensen uit Nederland na hun telefoontje hun medicijnen nog dezelfde dag komen halen”, vertelt apotheker Winde Thys aan de omroep. 

Maar hoe kan het dat de Belgische apotheken zoveel voorraad hebben? Dat komt volgens de Belg omdat de apotheken daar minstens vijf verschillende merken op voorraad moeten hebben. In België schrijven de huisartsen namelijk niet alleen een medicijn voor, maar ook een merk. 

Er zijn risico’s, waarschuwt de omroep. De samenstelling van de medicijnen is niet altijd dezelfde als die in Nederland, en bovendien zijn Belgische medicijnen duurder. Of de zorgverzekeraar dat allemaal ophoest, kun je beter van te voren even navragen.

Reacties (1)

 • afbeelding van M.C. vd. Wal
  M.C. vd. Wal ( )

  Wat geweldig dat deze mogelijkheid er nog is. De patiënten in ons land hebben niets meer in te brengen, moeten het doen met de merkloze (en soms kwestieuze) generieke middelen, waarvan de precieze samenstelling niet is na te gaan.
  Een beschaafd land, België.

  nov 20, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.