default-header
HomeNieuwsPhilips lanceerde innovatie voor opsporen hartaandoeningen vrouwen

Philips lanceerde innovatie voor opsporen hartaandoeningen vrouwen

dinsdag 29 december 2009, door Hartpatiënten Nederland

Verfijnde technologie maakt gebruik van seksegedifferentieerde criteria voor de diagnose van hartaandoeningen bij vrouwen Barcelona, Philips Electronics lanceert de nieuwste ontwikkeling op het gebied van het opsporen van hartaandoeningen, de PageWriter TC50-cardiograaf.

Verfijnde technologie maakt gebruik van seksegedifferentieerde criteria voor de diagnose van hartaandoeningen bij vrouwen Barcelona, Philips Electronics lanceert de nieuwste ontwikkeling op het gebied van het opsporen van hartaandoeningen, de PageWriter TC50-cardiograaf. Deze cardiograaf maakt gebruik van seksegedifferentieerde criteria om te helpen bij de diagnose van hartaandoeningen bij vrouwen, bij wie andere symptomen kunnen optreden dan bij mannen. De PageWriter TC50 zal zijn mondiale lancering beleven op het European Society of Cardiology (ESC)-congres 2009 in het Spaanse Barcelona.

Hart- en vaatziekte is de voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen in alle Europese landen. Elk jaar overlijdt één op de vijf Europese vrouwen aan coronaire hartziekte en tegen 2020 zal coronaire hartziekte onder vrouwen wereldwijd met 120 procent zijn toegenomen ten opzichte van de niveaus van 1990. Vrouwen lopen een grotere kans dan mannen om een tweede hartinfarct te krijgen binnen zes jaar na het eerste en zij hebben 50 procent meer kans dan mannen om in het eerste jaar na een hartinfarct te overlijden.

Onderzoeken voor de diagnose van coronaire hartziekte zijn van oudsher ontwikkeld en getest bij mannen. Vrouwen vormen bijvoorbeeld slechts 38 procent van de deelnemers bij cardiovasculaire onderzoeken die worden gefinancierd door de National Institutes of Health (nationale gezondheidsinstituten) in de VS5. Maar vrouwen met coronaire hartziekten hebben vaak andere klachten en symptomen dan mannen en vertonen ook klinische verschillen. Bij hen treedt schade vaker op in kleinere bloedvaten en zij hebben minder vaak arteriële blokkades, zogenaamde microvasculaire ziekte. Dit heeft tot gevolg dat meer vrouwen dan mannen met hartaandoeningen normale bloedvaten kunnen hebben ondanks hun verslechterende symptomen. Negatieve of onduidelijke testuitslagen bij vrouwen kunnen vaak betekenen dat hartaandoeningen niet worden opgemerkt en niet worden behandeld.

Philips is sinds de jaren `70 van de vorige eeuw bezig geweest met de ontwikkeling van diagnostische hulpmiddelen die rekening houden met sekseverschillen. De nieuwste ontwikkeling van het bedrijf is de PageWriter TC50-cardiograaf, die zorgprofessionals in staat stelt gemakkelijk en efficiënt ecg`s (hartfilmpjes) te maken en op te nemen om de arts te helpen een tijdige diagnose te stellen. Het verfijnde analyseprogramma van de PageWriter TC50, DXL Algorithm, maakt gebruik van verschillende criteria voor mannen en vrouwen om artsen te helpen symptomen te interpreteren, waaronder het herkennen van acute globale ischemie, de beperking van de bloedtoevoer naar grote delen van het hart.

"Philips begrijpt dat hartaandoeningen bij vrouwen anders kunnen zijn dan bij mannen en ook moeilijker op te sporen," stelt Joris van de Hurk, vicepresident cardiologieprogramma`s bij Philips Healthcare. "Wij werken nauw samen met toonaangevende gezondheidszorgorganisaties, patiënten en artsen om voortdurend ons begrip van hartaandoeningen bij vrouwen te vergroten, zodat wij oplossingen kunnen ontwikkelen, zoals de PageWriter TC50 en DXL Algorithm, om de vroege ontdekking van hartaandoeningen bij vrouwen te verbeteren."

Philips is het eerste bedrijf dat zorgprofessionals voorziet van uitgebreide diagnostische hulpmiddelen die voldoen aan de aanbevelingen van de American Heart Association, de American College of Cardiology Foundation en de Heart Rhythm Society voor myocardinfarcten en acute ischemie, inclusief sekse- en leeftijdspecifieke criteria.

 


Geef een reactie