default-header
HomeNieuwsPatiënten gebruikt als proefkonijn voor inferieure stent

Patiënten gebruikt als proefkonijn voor inferieure stent

zaterdag 16 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten zijn gebruikt als proefkonijn bij het testen van een inferieure stent. Dat stelt de website Follow the Money vandaag (link).
 
Het gaat om de Absorb stent, volgens FTM een ,,inferieur’’ medisch hulpmiddel van de Amerikaanse fabrikant Abbott. Deze oplosbare stent werd jarenlang bij hartpatiënten geïmplanteerd.
 
Volgens onderzoek door FTM en het VPRO radioprogramma Argos geeft de stent een verhoogd risico op hartinfarcten en zogenoemde ‘stenttromboses’.
 
FTM en Argos stellen dat er hartpatiënten zijn die niet of zeer gebrekkig werden geïnformeerd over het medisch hulpmiddel van Abbott. Nederlandse hartpatiënten werden volgens beide media ingezet als ‘proefkonijnen’.
 
Onbekend is hoeveel mensen in Nederland met zo’n stent rondlopen, aldus FTM en Argos. Uit een door beide media gehouden enquête zou blijken dat minstens 3400 patiënten zo’n oplosbare stent kregen.
 
Al in 2014 was volgens FTM en Argos bekend patiënten met de Absorb stent een verhoogd risico liepen op een stenttrombose en hartinfarct – soms met dodelijke gevolgen. Maar pas in 2017 ontstond er commotie over de stent, nadat AMC stopte met het gebruik ervan. Dit omdat het ziekenhuis constateerde dat de Absorb inferieur was aan de metalen stent. In september 2017 besloot Abbott de oplosbare stent van de markt te halen.
 
Ook hartpatiënten Nederland besteedde in 2017 aandacht aan de stent. We deden een oproep aan mensen met klachten om zich bij ons Meldpunt te melden. Niemand heeft daarop echter gereageerd. Dat doet ons vermoeden dat er weinig reden is om jue ongerust te maken. Mochten mensen wel zorgen hebben, bel dan met ons kantoor via 085 081 1000 of stuur een mail naar meldpunt@hartpatienten.nl
 
Abbott stopte in 2017 met het verstrekken van de vermaledijde stents, mede na overleg met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie NVVC. In een reactie aan FTM laat Abbott onder meer weten: ,,Abbott is gestopt met de verkoop van de eerste generatie oplosbare stent Absorb in september 2017, vanwege lage verkoop van het product.’’ En: ,,Bovendien heeft Abbott, eveneens in samenspraak met de autoriteiten, besloten om Absorb enkel nog te gebruiken in studieverband. Deze beslissingen werden met elke arts gecommuniceerd, en gedocumenteerd.’’
 
Luister ook naar VPRO Argos, zaterdagmiddag om 14.00 uur op radio 1. Hier is alvast de promo.
 
We hebben ons meldpunt geopend voor mensen die willen reageren (meldpunt@hartpatienten.nl). Zaterdagmiddag zijn we tussen 14.00 en 16.00 uur ook telefonisch bereikbaar via 085 081 1000.

Geef een reactie