default-header
HomeNieuwsPatiënt met beroerte sneller geholpen in Catharina Ziekenhuis

Patiënt met beroerte sneller geholpen in Catharina Ziekenhuis

woensdag 19 december 2018, door Hartpatiënten Nederland

Het Catharina Ziekenhuis heeft de zorg voor patiënten met een beroerte (CVA) verder verbeterd.

Het Catharina Ziekenhuis heeft de zorg voor patiënten met een beroerte (CVA) verder verbeterd. Sinds 2016 werken de Santeon ziekenhuizen, waar het Catharina Ziekenhuis onderdeel van is, actief samen aan het verbeteren van de zorg rondom CVA-patiënten. Inmiddels hebben de ziekenhuizen met name door tijdwinst belangrijke verbeteringen in de zorg voor deze patiënten gerealiseerd.
 
In 25-30 procent van de gevallen wordt een CVA behandeld met een krachtige bloedverdunner via een infuus om het stolsel dat het herseninfarct veroorzaakt heeft, op te lossen. Een snelle start van de behandeling is daarbij essentieel. Voor deze zogenoemde ’door-to-needle-time‘ is het landelijk streven om de behandeling, na aankomst in het ziekenhuis, binnen 30 minuten te starten. Elke minuut langer betekent dat er meer hersencellen afsterven, gemiddeld 2 miljoen per minuut; dus ‘time is brain’.
 
In 2017 lag de landelijke door-to-needle-time op 24 minuten. De Santeon ziekenhuizen zetten verbetermaatregelen in, waardoor CT-scans sneller gemaakt kunnen worden en alle onderzoeken beter op elkaar afgestemd zijn. “Wij beginnen de behandeling voor patiënten met een beroerte bijvoorbeeld standaard op de CT-kamer en niet in een SEH-kamer,” zegt neuroloog dr. Koos Keizer. Hierdoor worden patiënten in Santeon ziekenhuizen inmiddels gemiddeld 2 minuten eerder behandeld, namelijk al na 22 minuten.
 

Speciale behandeling bij beroerte

 
Patiënten waarbij op een CT-scan duidelijk wordt dat een bloedpropje zich bevindt in een groot bloedvat, komen in het Catharina Ziekenhuis in aanmerking voor een speciale katheterbehandeling, kortweg IAT of trombectomie genoemd. Een interventie-radioloog haalt het bloedpropje via de lies uit het hersenbloedvat. Een complexe behandeling die in de regio alleen in het Catharina Ziekenhuis wordt uitgevoerd.
 
Bij deze behandeling is ook een grote verbetering behaald. De gemiddelde deur-tot-liestijd (het begin van de operatie) is teruggebracht van 80 naar 58 minuten. “Zo’n behandeling moet in heel korte tijd worden opgezet, dat is topsport voor alle specialisten, laboranten en verpleegkundigen die daar bij betrokken zijn”, legt Keizer uit. “Alles moet kloppen. De diagnose moet worden gesteld, scans moeten worden bekeken, patiënt moet aangeprikt worden, infusen moeten aangebracht worden. En dat binnen één uur, ook ’s nachts en in het weekend!”
 
Inmiddels zijn in het Catharina Ziekenhuis ruim 350 patiënten op deze manier behandeld. Ongeveer 100 van hen konden door de behandeling goed hersteld naar huis in plaats van naar een verpleeghuis. Het aantal patiënten met een slechte uitkomst na een beroerte halveerde.
 

Verblijfsduur aanpakken

 
Een CVA-patiënt verblijft na een ingreep meestal rond de 5 dagen in een Santeon ziekenhuis. Een aanzienlijke groep patiënten verbleef echter 14 dagen of langer, vaak wachtend op revalidatiezorg buiten het ziekenhuis. Het Catharina Ziekenhuis blijft in Santeon-verband op dit onderdeel nog achter. “We onderzoeken op dit moment de oorzaken en hebben diverse verbeterinitiatieven gestart om overgang naar revalidatie te versnellen, zodat patiënten sneller kunnen herstellen buiten het ziekenhuis,” licht Keizer toe. “Zo zijn we bezig om eerder een transferverpleegkundige bij het proces te betrekken.”
 

40.000 CVA patiënten per jaar

 
Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof. Hierdoor ontstaan plotselinge uitvalsverschijnselen, zoals een scheve mond, verwarde spraak of een verlamde arm of been. Jaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 CVA patiënten opgenomen in een ziekenhuis. Een snellere start van de behandeling vermindert de kans op (blijvend) letsel.
 

Transparant verbeteren

 
De Santeon ziekenhuizen vinden het belangrijk transparant te zijn over de uitkomsten van zorg. Hierbij leggen zij de focus op zaken die er echt toe doen voor patiënten. Eerder dit jaar deelde Santeon de resultaten van de zorg rondom borstkanker en heupartrose. Inmiddels werken de Santeon ziekenhuizen op 11 verschillende aandoeningen in verbetertrajecten samen.
 
In he Eindhovens Dagblad een uitgebreid interview met neuroloog Koos Keizer en Jo van Rooij-Kastelijns, die van de ene op de andere seconde verlamd raakte en geen woord meer kon uitbrengen.
 
 
 

Geef een reactie