zoutinname,

Patiënten eten steeds zouter. Bloeddrukdaling alleen te danken aan medicijnen

Ook in de wereld van hartpatiënten is te hoge zoutinname een blijvend probleem, blijkt uit een presentatie tijdens het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiology. De patiënten uit het genoemde onderzoek aten niet alleen te veel zout, dat werd gedurende de jaren van de studie zelfs meer. Dat hun bloeddruk wel beter onder controle kwam lijkt daarmee volledig het gevolg van medicatie, maar meer medicijnen betekent ook meer kans op bijwerkingen.
 
Een te hoge bloeddruk is niet alleen schadelijk voor de nieren, een veel bekender risico is een beroerte of hartinfarct.
 
Lees verder op Niernieuws.nl 

Reacties (4)

 • afbeelding van Jan.muusz@onsmail.nl
  Jan.muusz@onsmail.nl ( )

  Vraag, als de bloeddruk hoog is en het natriumgehalte in het bloed binnen de normaal te noemen grenzen, ka erdan toch sprake zijn van te hoge zouinname?

  aug 29, 2018
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hall Jan, 

  Een te hoge zoutinname hoeft niet direct te leiden tot een verhoogde bloeddruk. Bijna het meeste Na wordt door de nieren weer uitgescheiden, maar bij een langdurige hoge zoutopname moeten de nieren harder werken en kan de werking in de loop van de tijd afnemen, waardoor er dus minder Na wordt uitgescheiden.

  Dus het effecrt op korte termijn is vaak niet te merken, wel op langere termijn.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  Hartpatiënten Nederland

  aug 31, 2018
 • afbeelding van Koos van Zoelen
  Koos van Zoelen ( )

  Graag uw zienswijze op volgend citaat van (de helaas reeds overleden) Prof. Dr. Walter Hartenbach (vaatchirurg):
  "Bij gezonde mensen bestaat er geen gevaar voor een te hoge natriumtoevoer, zoals evenzeer geldt voor het gevaar van een teveel aan kalium. Onzinnig zijn dan ook de verhalen over schadelijk kookzout (natriumtoevoer) dat tot ziekelijke verhoging van de bloeddruk zou leiden. Net als kalium wordt ook de natriumhuishouding gereguleerd door cortisol, dat als grondstof cholesterol heeft."

  aug 29, 2018
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo Koos,

  Net zoals bij vele publicaties zijn er ook vele meningen over de zienswijze van de door u genoemde pof. dr. Walter Hartenbach.

  Wij conformeren ons,  in deze, vooralsnog aan de algemeen geldende adviezen zoals die in Nederland door gezaghebbende instituten gegeven worden.

  Ook in deze kwestie adviseren wij bij twijfel altijd te overleggen met de behandelend arts. Maar uiteindelijk beslist u natuurlijk zelf.

   

  Anneliede Wijers-Barten

  Hartpatiënten Nederland

   

  sep 03, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.